Guides

10 bra anledningar att ha mer sex

Sex är bra för dig och ditt förhållande. Det har du säkert hört förr. Men hur bra är det egentligen? Och vilka är de faktiska fördelarna?

I genomsnitt har svenska par sex en gång i veckan. Men faktum är att många vill gärna ha mer av det goda, och det kan faktiskt finnas flera goda anledningar till att ha sex oftare. Sex kan nämligen vara svaret om det fysiska och mentala välbefinnandet behöver en extra boost.

Om ni behöver piffa till sexlivet lite för att tända glöden igen, då kanske ni ska överväga att prova sexleksaker. De är riktigt bra hjälpmedel och en fantastisk startpunkt för nya upptäckter om det hela har börjat gå lite väl mycket på rutin.

 

Fördelar med att ha sex

Det finns alltså bra anledningar till att skruva upp sexfrekvensen en smula där hemma. Tror du oss inte? Här får du 10 bra anledningar att ha mer sex, så att du kan öka intimiteten mellan dig och din partner, men också förbättra din egen hälsa.

Psykiska fördelar

Det finns flera känslomässiga och psykiska fördelar med att ha sex, och de hänger faktiskt ihop med vår generella livskvalitet.

1. Bättre humör och lycka
Kroppen friger en rad olika ämnen och substanser när vi har sex, vilket i högsta grad kan påverka hur vi mår. Vår hjärna friger exempelvis hormonet endorfin, ett ämne som kan beskrivas som kroppens egen humörmedicin och som det reducerar känslor som irritation och depression. Det har dessutom en både smärtstillande och avslappnande effekt.

Oxytocin, också känt som kärlekshormonet, är ett annat hormon som frigörs vid stimulation av bröstvårtorna och annan sexuell aktivitet. Det kan skapa en känsla av ro, trygghet och tillfredsställelse, och dessutom ökar det den känslomässiga samhörigheten mellan din och din partner.

Orgasmer leder till att ännu fler hormoner frigörs i kroppen. Noradrenalin och dopamin är två exempel, och de påverkar bland annat vårt humör och lustkänslan på ett positivt sätt. Prolaktin är ännu ett hormon som friges vid orgasm, och i kombination med endorfin gör det att vi känner oss trötta. Det är därför du som regel sover bättre efter en orgasm.

Läs mer om hur du uppnår en klitorisorgasm i vår stora guide här!

Sex gör dig lycklig

2. Stresshantering
Om du känner dig stressad är sex förmodligen det sista som du tänker på. Men det borde du faktiskt ändra på, för du kan med fördel kan använda sex som en form av stresshantering.

När vi känner oss stressade sänder kroppen nämligen ut kortisol och adrenalin, som en del av vår naturliga flykt- och kamprespons. De här hormonerna kan leda till en känsla av trötthet eller utmattning, höja blodtrycket och i förlängningen ge flera negativa konsekvenser.

När du har sex översvämmas hjärnan av massor av stressreducerade må-bra-hormoner, som kraftigt reducerar nivån av de skadliga hormonerna, och effekten därav kan utan problem hålla i sig långt in på nästkommande dag.

3. Bättre självsäkerhet
Det säger nästan sig självt att sex är bra för ditt emotionella välbefinnande. Men visste du att det också kan ge självsäkerheten en boost? Eller att det reducerar känslor som osäkerhet och dålig självkänsla, och därmed kan ge dig en mer positiv syn på livet i allmänhet?

Fysiska fördelar

Även om det har många psykiska fördelar så är sex i sig självt en form av fysisk aktivitet, och flera studier kopplar samman sex med bättre fysisk hälsa. När du har sex i 30 minuter förbränner du omkring 200 kalorier, vilket bara det är sunt. Samtidigt reducerar hormonerna som friges dina hungerskänslor.

Det vill säga, du förbränner kalorier samtidigt som du äter mindre. Win/win. Här nedanför hittar du andra fysiska fördelar med att ha sex.

4. Bättre immunförsvar
Visste du att regelbundet sex kan hjälpa dig att hålla sjukdomar på avstånd? Förutsatt att du tar hand om dig själv och har säkert sex, så har ökad sexuell aktivitet en positiv verkan på ditt immunförsvar. Med andra ord: Ju mer sex du har, desto färre förkylningar får du.

Det låter mycket roligare än ett äpple om dan för att hålla doktorn från stan 🙂

5. Mindre smärta
Flera undersökningar har visat att sex kan lindra mensvärk, kroniska ryggsmärtor och till och med smärta kopplat till migrän. En tysk undersökning från 2013 har exempelvis kommit fram till att 30% av de som led av Hortons huvudvärk (även kallat klusterhuvudvärk), och 61% av de som led av migrän, kunde rapportera delvis eller fullständig smärtlindring om de hade sex under ett anfall.

Forskarna menar att det är hormonerna som friges under sex, t.ex. endorfiner, som blockerar stress och smärta, och oxytocin, som har smärtlindrande effekter, som förklarar resultaten.

Läs vår ultima guide om sexställningar för att få ny inspiration i sängkammaren.

6. Bra för hjärtat
Sex med en partner (dvs. inte onani) har kopplats ihop med sänkning av det systoliska blodtrycket – dvs. det övre trycket, i motsättning till det diastoliska vilotrycket.

Enligt en nästan 20 år lång engelsk undersökning, lider män som har sex minst 2 gånger i veckan 45% mindre risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, än män som bara har sex en gång i månaden eller mer sällan.

En liknande undersökning från 2016 visade att risken för höjt blodtryck var lägre hos kvinnor som kunde rapportera att de regelbundet har extremt tillfredsställande sex. Med andra ord kan du som kvinna själv hjälpa till att förhindra utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet, genom att ofta ha fantastiskt sex med din partner redan idag.

7. Bra för hjärnan
Tidigare undersökningar av råttors sexuella beteende har påvisat att frekvent samlag kan kopplas samman med bättre kognitiva förmågor och utveckling av nya hjärnceller. Forskare har nu konstaterat samma resultat hos människor.

En undersökning från 2018 med över 6000 vuxna testpersoner i åldern 50 år och uppåt, har nämligen bevisat att om du har regelbundet sex så förbättrar det hjärnans minnesförmåga.

Fördelar för förhållandet

Att ha sex ofta är alltså bra för både dig och din partner som individer, men det kan också ha positiv inverkan på ert förhållande på flera olika sätt.

8. Stärker relationen
Regelbundet sex i ett förhållande kan förbättra relationen mellan er och få er att komma ännu närmare varandra. Par stannar oftare i relationen när de har möjlighet att uttrycka sin kärlek på detta sätt, och skilsmässoprocenten är betydligt högre för par som inte har sex kontinuerligt.

De hormoner som kroppen friger när ni har sex med varandra ofta hjälper också till att stärka er relation. Oxytocin är som sagt bra för att stärka den känslosamma samhörigheten mellan dig och din partner, vilket har positiva effekter på den inbördes intimiteten.

9. Mer intimitet
Vill du ha djupare tillgivenhet och mer kärlek i ditt liv? Ha mer sex med din partner! När ni som par håller den sexuella delen av ert förhållande aktiv och levande blir förhållandet som helhet faktiskt också bättre. Ni kommer uppleva att ni rör vid varandra mer, att de icke-sensuella delarna också förbättras och blir varmare, samt att ni respekterar och tar hänsyn till varandra i högre grad.

 

Ni kan till och med uppnå dessa positiva fördelar utan att ha samlag. Erotiska eller sexuellt upphetsande ögonblick som ni delar är tillräckligt för att resultera i positivare, varmare känslor för varandra.

10. Bättre sex
Är mer lika med bättre? Ja, faktiskt. Och om du emellanåt har funderat på om sex någonsin kan bli så bra som det var i början av er stormande förälskelse, då är svaret också ja. Det kan rentav bli bättre, eftersom ni nu känner varandra bättre, är mer mogna och delar en högre grad av intimitet än när ni först träffades. Men det kan självklart kräva lite mer arbete än när ni knullade som kaniner i början.

Men försök att inte oroa dig om du upplever att din partners spontana sexualdrifter inte alltid matchar dina egna. Det är inte ett problem i sig och betyder inte nödvändigtvis att något är fel med din partner eller dig själv. Det behöver heller inte vara ett tecken på att det saknas något i ert förhållande. Ni är helt enkelt bara olika, och det är inget fel med det.

Ibland kan det också vara värt att ge sex en chans och se vart det leder, även om du eller din partner inte riktigt ”är på humör” just för stunden. Det gäller naturligtvis bara om det känns okej för er bägge två, för det viktigaste är trots allt att ni har det skönt tillsammans.

Krydda till sexlivet lite extra

Om era sexuella aktiviteter har gått och blivit en smula enformiga, eller om era lustnivåer har glidit iväg åt olika håll, kan det hjälpa att flytta över fokuset på något som inte handlar om era individuella prestationer.

Om ni släpper in sexleksaker i sovrummet flyttar ni nästan automatiskt över fokus från er själva till leksaken, och era intima stunderna tillsammans handlar plötsligt om de gemensamma lekarna med det heta nytillskottet.

 

Vi rekommenderar att börja med något litet, t.ex. ett erotiska spel eller en parleksak som ni båda kan njuta av på samma gång. Se vår guide till hur du introducerar sexleksaker för din partner, så får du massor av tips och tricks.

 

Ha det så kul mellan lakanen!

Läs mer…

DEN ULTIMATA GUIDEN TILL SEXSTÄLLNINGAR
NYBÖRJARGUIDE TILL BDSM-LEKSAKER
NYBÖRJARGUIDE TILL ANALLEKSAKER
WE-VIBE CHORUS – DEN PERFEKTA PARVIBRATORN