Nyheter

10 ting du inte visste om onani

Att spela fickpingis, träffa Lena Handén, att polera pärlan eller mata musen. Kärt barn har många namn och onani är inget undantag. Oavsett vad du kallar det för, så har du en bra anledning att onanera en extra gång – eller flera – den här månaden. Maj har nämligen utnämnts till Internationell Masturbationsmånad, och hela månaden är dedikerad år konsten att leka och älska med sig själv.

Internationella Masturbationsmånaden har existerat sedan 1995 och den startades för att skydda rätten att avnjuta sig själv, samt för att bryta ner tabun kring onani. Det tycker vi här i vår sexbutik är värt att kämpa för, och med anledning av detta har vi valt att sätta fokus på några av de mindre kända saker kring onani.

Är du ett onani-orakel?

#1: Det er sunt att onanera. Förutom att onani lär dig hur din kropp fungerar och vad som känns skönt, finns det massor av hälsomässiga fördelar med att avnjuta dig själv.

Onani kan till exempel hjälpa till med att styrka din bäckenbottenmuskulatur, reducera stress, förbättra din kondition och stärka ditt immunförsvar [1]. Onani är också ett av de mest naturliga sätten att lindra mensvärk på, och så frigör det endorfiner som har en smärtstillande funktion. Och inte nog med det, onani kan dessutom även:

  • minska risken för typ-2 diabetes
  • minska risken för prostatacancer
  • hjälpa dig att somna lättare
  • lindra depression
  • reducera infektioner i livmodern [2].

#2: Nej, du kan inte onanera för mycket! Lyckligtvis är det bara en skröna att du kan bli blind av att ta på dig själv. Det er först när autoerotiken blir ett hinder för din vardag, som den utgör ett problem [3].  Om du har nått en punkt där du till exempel glömmer att äta, inte går till jobbet eller väljer att leka med dig själv framför att träffar kompisar, då är det nog dags att trappa ned lite.

#3: Der finns inga hälsorisker förknippade med att onanera, så om du vill vara helt säker att din njutning inte leder till en sexuellt överförd sjukdom eller graviditet, då är onani det säkra kortet att ta till. Det värsta som kan ske med din hälsa när du tillfredsställer dig själv manuellt, är du riskerar att bli lite skinnflådd eller hudlös [4]. Om du vill ge dina händer och/eller fingrar en paus, krydda upplevelse lite extra, eller variera stimulationen kan du med fördel använda sexleksaker som är tänkta att användas till onani.

#4: Vuxensaker har existerat länge. Väldigt länge. Arkeologiska fynd tyder på att de första dildosarna härstammar från den sena stenåldern, som infann sig för 40.000-10.000 år sedan [5]. Sinful är självklart glada över att det har hänt en del sedan dess, inte minst vad gäller formgivning och material. Nyfiken? Se vårt stora utbud av dildos här.

#5: Kvinnlig onani avbildades för första gången ca. 4000 år före Kristus. Den onanerande kvinnan var avbildad på en lerfigur som hittades i ett tempel på Malta [6].

#6: Den ca. 2000 år gamla indiska sexläran ‘Kama Sutra’ anses vara världens första guide till sex, och den är också en guide till konsten att onanera.

#7: I slutet av 1800-talet var vibratorer uteslutande ett ’redskap’ läkare, för att sedan klassas som en hushållsapparat i början av 1900-talet. [7] Om du vill se en (inte helt verklighetstrogen men väldigt kul) komedi om vibratorns ursprung och uppfinnande, kan vi varmt rekommendera filmen Hysteria från 2011.

#8: Människor som har sex regelbundet onanerar mer än de som inte har det. [8]

#9: En undersökning bland gifta heterosexuella kvinnor, har visat att kvinnor som onanerar lever i lyckligare äktenskap och får mer tillfredsställande sex, jämfört med kvinnor som inte njuter på egen hand. [9]

#10: 1994 var (förmodligen) året då porr för första gången las upp på internet, till glädje för män och kvinnor över hela världen. En kille vid  namn Gary Kremen skapade sidan Sex.com [10], och blev därmed pionjär för den uppsjö av porrsidor som idag återfinns på nätet.