Guides

Guide: Så introducerar du bondage till din partner

Bondage är ett spännande sätt att utvidga ert sexliv på. Men hur introducerar du tanken om bondage till din partner?

Vi har skrivit ihop en utförlig guide, så att det hela blir lite lättare att överblicka. Därmed kan du lättare presentera idén för din partner och låta bondageleksaker bli en del av ert förhållande. Det behöver inte vara vilt och hårt, tvärtom finns det många exempel på lätt bondage som kan bli riktigt romantiskt om ni så önskar. Oavsett hur ni väljer att utformar bondageleken, kommer det skapa en ny form at tillit och närhet er emellan.

Om man inte har provat på det, kan det onekligen vara svårt att föreställa sig varför det skulle vara fräckt att bli fastbunden. Det är också väldigt individuellt hur man reagerar på det, men en del beskrivningar återkommer oftade än andra.

  • En del finner det oerhört befriande att inte behöva tänka på var de ska göra av sin armar och ben. När de är fixerade i en bestämd ställning kan man fokusera på att bara njuta.
  • Andra gillar tanken på att partnern har bestämt hur man ska bindas fast och upplever begränsningen som något frigörande.
  • Den som blir bunden kan få en kick av att maktpositionen förskjuts. Det blir väldigt tydligt vem som är aktiv och vem som är passiv, eller vem som är dominant och vem som är undergiven för att tala i BDSM-termer. Det kan i sig skapa en helt ny dynamik i sovrummet.
  • Sen finns det naturligtvis de som helt enkelt tänder på att deras partner tänder på det, och så länge som allt känns bra är det ju helt okej.

Vad är BDSM och bondage?

BDSM är ett samlingsnamn för Bondage (B), Bondage och Disciplin (B&D), Dominans & Submission (D&S), som fokuserar på underkastelse, och Sadism & Masochism (S&M), som även kallas för sadomasochism.

Kort uttryckt handlar det om att leka med maktpositioner, smärt och mycket, mycket annat. Bondage är således en del av BDSM, men det är långt ifrån allt som ryms häri.

Även om bondage är en av de mest populära och utövade fetischerna, och det vid första anblick kan verka enkelt att spänna fast varandras händer och fötter vid en stol eller sängen, så finns det ett par viktiga poänger och tumregler som ni bör ha koll på innan ni kastar er ut i leken. Dem ska vi naturligtvis gå igenom i det här inlägget.

Så tar du upp ämnet

När du vill introducera din partner för bondage krävs det ibland inte mer än att du plocka fram ett par handbojor eller en ögonbindel du nyligen införskaffat. Att titta och känna på produkterna tillsammans kan öppna upp för samtal om nya tankar och experiment.

Många associerar dock fixering med otrygghet, eftersom man lämnar över all kontroll till sin partner. Det är därför otroligt viktigt att ni pratar igenom vilka lustar och fantasier ni har i förväg, samt vilka gränser ni vill sätta upp. Ni har ett gemensamt ansvar för att leken förblir trygg, säker och njutbar för båda, men när det är du som tar upp ämnet har du lite extra ansvar för den här första konversationen.

Det är också viktigt att du har läst på om och satt dig in i vilka risker som kan var förknippat med de bondagelekar du vill introducera, så att du kan informera din partner om dessa. När alla parter känner till och är införstådda i vad som potentiellt kan vara farligt, då är det betydligt lättare att undvika att problem uppstår och därmed undgå skador. Riskanalysen är också en viktig del i beslutet om vad man vill prova på och var gränserna för leken ska gå.

Men hur ska du då börja samtalet?

Börja med att ta reda på vad det är du tänder på och tycker är intressant med bondage. Är du nyfiken på hur det känns att vara fastbunden? Är det lätt bondage som en krydda i ert förspel du är sugen på, eller vill du gå längre än så? Ska din partner ta kontrollen, eller drömmer du om att själv dominera i sovrummet?

När du vet vad det är du drömmer om, då kan du presentera dina tankar och begär för din partner. När du tar upp ämnet kan du till exempel prova att säga:

  • Jag har en fantasi om att en av oss är fastbunden. Vad tycker du om det?
  • Jag skulle vilja prova att använda handbojor ihop med dig. Är det något du har lust att testa?
  • Jag vill gärna prova något nytt med dig. Vad sägs om att kolla om vi kan hitta något till lätt bondage på Sinful.se?

Om båda två går igång på idén, kan ni med fördel fortsätta diskutera lite mer djupgående. Vad kan ni tänka er, vad tänder ni på, osv. Kom ihåg att bondage inte är för alla och visa förståelse för de gränser din partner sätter upp.

Er första gång med bondage

Ett bra sätt att få en god start är genom att dela upp upplevelsen i mindre delar. När ni har pratat igenom det hela och kommit fram till vilka gemensamma fantasier ni har, kan ni börja med ett litet test. Fixera varandra för en kort stund och fokusera enbart på att kyssas under tiden. På så vis kan ni testa hur det känns att binda och bli bunden, samt ta reda på hur ni reagerar i de respektive situationerna.

När ni känner er redo för nästa steg på bondageresan, då är det dags att investera i era första bondageleksaker. Men var ska man så börja?

Bondageleksaker för nybörjare

BDSM manschetter är en utmärkt startpunkt. De kallas också mjuka manschetter, eller mjuka handbojor, och är en produkt som get många möjligheter.

  • De är lätta att ta av och på, till skillnad från rep och knytband som kan vara tidskrävande att binda på rätt sätt.
  • De är mjuka och skaver inte mot handlederna, så ni riskerar inte att få synliga märken, något som handbojor i metall lätt kan ge.
  • Eftersom de har karbinhakar är det lätt att byta ställning under lekens gång. Därmed kan den som är bunden undgå stela muskler, samtidigt som blodflödet inte begränsas.

 

På Sinful.se hittar ni även flera olika bondageset för nybörjare, som till exempel Sinful Tie Me Up Sexleksaksset. Det innehåller både tejp, knytband, ögonbindel, bröstklämmor och floggerpiska, plus en inspirerande A-Z-guide. Det är otroligt populärt hos våra kunder – och helt perfekt till nybörjare som vill börja lugnt och försiktigt, men ändå testa lite av varje.

 

Tips: Utforska en sak i taget i början, gärna i kortare sessioner. Det gör det lättare att känns efter och upptäcka vad ni gillar, eller inte gillar, med de olika redskapen. För många nya sinnesintryck på en gång, eller under för lång tid, kan nämligen snabbt bli oöverskådligt och överväldigande. Tar ni det lugnt och försiktigt blir det lättare att prata om de nya upplevelserna, plus att ni får många fler intima stunder ihop.

Blir ni sugna på att ta leken till nästa nivå och experimentera med att knyta fast varandra i sängen, bokstavligt talat, bör ni absolut kolla in justerbara Under The Bed Bondageset från populära Obaie. Det förvandlar blixtsnabbt ert sovrum till ett fräckt och förförande bondageparadis.

Tänk på säkerheten!

När ni utforskar BDSM är det inte längre fantasin som sätter gränserna, utan säkerheten och alla inblandade parters personliga gränser. Även om ni båda är entusiastiska och vill leka, är det viktigt att ni tänker på säkerheten och följer en del grundläggande riktlinjer.

Bekanta er med leksakerna innan ni börjar 
Hur fungerar de? Vilket är det snabbaste sättet att ta av dem? Hur känns det att ha dem på sig? Prova dem själv innan ni använder dem på varandra, så får ni en bättre förståelse för hur det känns att använda dem.

Undvik att överbelasta nervbanorna i handleden
Se till att redskapen ni använder till fixering inte sitter för tajt. Lätt en eller två fingrar emellan handledet och manschetten/repet/det som används för att se till att det inte spänns åt för hårt.

En tummregel: Om ett eller två fingrar somnar eller det börjar sticka i dem på ett konstigt sätt, då är det för mycket tryck på nervbanorna. Det är farligt, eftersom nervbanorna kan ta permanent skada, så slapp omgående loss den aktuella handen. Skulle däremot hela handen somna, då är det blodflödet till handen som har strypts. Det kan kännas lite obehagligt, men är ofarligt i upp till 10 minuter. Blir handen blå eller missfärgad, eller om den bundne inte gillar hur det känns, ska handen naturligtvis släppas loss.

Välj rätt material och storlek 
Om ni är nykomlingar i bondagevärlden ska ni tänka på materialet och produktens utformning.

En bra tummregel är att ju bredare, desto bättre.

Risken för skador är mindre med manschetter, eftersom de i regel är bredare och därmed täcker en större yta. Det innebär i sin tur att fixeringspunkten inte blir lika intensiv. Omvänt gäller att risken för skador och synliga märken är större om ni använder rep, silkesband eller handbojor av metall, eftersom fixeringspunkten blir mindre och mer intensiv med dessa redskap.

Den som har känsliga handleder, eller om ni är orolig för att komma till skada, kan med fördel använda våra hängmanschetter. De är mer ergonomiska för handlederna och kan användas när ni ligger ner också.

Kom överens om ett safe word 
Det kallas ibland ett stopp-ord på svenska och är ett ord som omedelbart avbryter leken om det yttras. Om det är första gången ni provar på kinky lekar kan ett safe word verka överdrivet, löjligt och osexigt, men vi rekommenderar starkt att ni kommer överens om ett. Leken känns mer trygg om ni vet att båda två kan avbryta den när som helst, utan att det blir pinsamt eller skapar dålig stämning. Använd namnet på en frukt, en färg eller ett föremål som ingen av er förbinder med sex och/eller erotiska lekar, poängen är att det ska sticka ut om det blir sagt.

Ni kan avtala att ”stopp” helt enkelt betyder ”stopp”, och ”släpp loss mig” betyder ”släpp loss mig”, om ni föredrar det. Många tänder dock på att ord som ’stopp’, ’sluta’ och ’släpp mig’, till och med ’jag vill inte’ och ’nej’, blir sagt som en del av leken eller rollspelet. Det gäller både den som binder och den som blir bunden. Då är det extra viktigt att ha ett annat ord, ett safe word, som ni båda vet är på allvar och inte en del av leken. Det är också extremt viktigt att ni i förväg avtalat huruvida ord som dessa (stop, sluta, släpp mig, etc.) ska vara en del av leken eller inte. Anta aldrig på att din partner är införstådd i detta om det inte explicit har uttalats att denna typ av ord ingår i leken. Ni kan också avtala att några ord är en del av leken, medan andra inte är det.

Glömmer ni bort vilket ord ni har kommit överens om, kan ni även ha som stående regel att om en av er säger ”stoppord” eller ”safe word”, då ska leken genast avbrytas.

Det finns även de som gillar att använda ett lite mer flytande system för stopp-ord, där det finns ett mellanting mellan att fortsätta köra på och att sluta helt. Det mest utbredda systemet brukar kallas Stoppljussystemet, eftersom man helt enkelt använder sig av färgerna röd, gul och grön. ”Röd” är detsamma som ett safe word och betyder att leken ska avbrytas helt och omgående; ”gul” betyder ”paus” och signalerar att man gillar det som pågår, men man behöver en liten paus för att hämta andan; ”grön” betyder ”fortsätt” och att man är helt okej med det som den andre gör. Därmed har båda parter möjlighet att både säga stopp, men också kommunicera att det hela är skönt men lite för intensivt just nu.

Stäm av läget med varandra 
När ni leker med bondage är kommunikation nämligen A och O. Det är viktigt att stämma av läget med jämna mellanrum, så att ni vet att den båda har det bra, gillar det som pågår och njuter av leken. Använd ord, som i stoppljussystemet, eller blinkningar för att försäkra er om att den andre fortfarande är okej, och fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Här handlar det om att lära känna varandras signaler, så att ni med tiden kan läsa av varandra närmast omgående och intuitivt. Det är framför allt viktigt om ni senare vill gå vidare till mer avancerad bondage eller andra BDSM-lekar, där det exempelvis inte alltid är möjligt att säga ifrån verbalt om nånting gör ont, känns konstigt eller är obekvämt.

När ni har pratat om säkerhet, satt upp gränser, avtalat ett safe word och kommit överens om vilka lustar och fantasier ni ska prova på, då kan ni ge er i kast med bondage. Men tänk på att kommunikation inte är en engångsgrej, utan fortsätt prata med varandra varje gång ni vill prova på något nytt eller utveckla leken vidare. Det är viktigt att ni håller er uppdaterade om varandras gränser, hur ni reagerar på olika saker och vad ni har lust att fortsätta med eller prova på härnäst. Sådant kan ju faktiskt variera stort från dag till dag, eller under lekens gång, för den sakens skull. Kommunicera mera, så kommer ni får en riktigt härlig tid i denna härligt kinky värld.

Ha det så roligt!