Nyheter

De fem kärleksspråken

Försöker du emellanåt göra något för din partner, men det tas inte emot på det sätt du hade tänkt och hoppats på? Det kan bero på att ni talar inte pratar samma kärleksspråk.

Teorin om de fem kärleksspråken har utvecklats av den amerikanske parterapeuten Gary Chapman. Kortfattat går hans teori ut på att alla människor har behov av olika saker i sina förhållanden och nära relationer med andra. Genom att ta reda på vilket kärleksspråk ni pratar, får du bättre förståelse för vad både du och din partner behöver för att må bra i er relation, och hur du visar din partner uppskattning på bästa sätt.

Psst! Talar din partner kärleksspråket ”gåvor” är våra sexleksaker för par ett perfekt sätt att skämma bort honom eller henne.

Kärleksspråk 1: Bekräftande ord

Talar du det här kärleksspråket vill du att din partner ser dig, är närvarande och intresserad av att prata med dig om det du tänker på, känner och har behov av för stunden.

Är din partner mentalt frånvarande eller upptagen med något annat finns det risk att du upplever det som avvisande, eller rentav som ett svek. Om detta är ditt kärleksspråk kommer du lysa upp när du får uppmuntran, beröm och massor av varma, bekräftande ord.

Kärleksspråk 2: Tid tillsammans

Är det här ditt kärleksspråk lägger du stor vikt vid att ni tillbringar kvalitetstid tillsammans. Du drömmer kanske om att din partner prioriterar att vara tillsammans med dig, hålla handen när ni går skogspromenader, att hen bjuder ut dig på bio eller restaurang, och liknande.

Om din partner väljer att tillbringa tid med sina vänner istället för dig, då känner du dig avvisad. Du har behov av att din partner “bevisar” att tid tillsammans med dig är viktigast, och att ditt umgänge betyder allra mest, för det är då du känner dig älskad.

Kärleksspråk 3: Gåvor

Med det här kärleksspråket är gåvor avgörande för huruvida du känner dig älskad. Gåvor är synliga symboler på kärlek, och för en del betyder dessa synliga symboler mer än de gör för andra. Det kan vara små eller stora gåvor, billiga eller dyra – det viktiga är att du får ett fysiskt bevis på att din partner har tänkt på dig, och tagit sig tid att hitta något som du tycker om.

Omvänt kommer du att längta efter bevis på din partners kärlek, om hen sällan eller aldrig ger dig gåvor.

Kärleksspråk 4: Tjänster

Det fjärde kärleksspråket kallas tjänster. En tjänst är att göra omtänksamma saker för varandra, och det är precis vad som får dig att känna dig älskad. Det kan t.ex. vara att din partner har lagat kvällsmat till dig när du kommer hem efter en lång arbetsdag, eller att hen erbjuder sig att bära påsarna när ni varit ute och handlat.

Tjänster visar att man håller av varandra, och att man gärna vill göra en extra insats för att partnern ska känna sig uppskattad och älskad.

Kärleksspråk 5: Fysisk kontakt

Det femte och sista kärleksspråket handlar om fysisk kontakt. Det kan röra sig om en kyss, en kram, att din partner smeker dig över axeln när du står och diskar, håller dig i handen när ni går på stan, ger dig massage, eller så kan det handla om sex. Om du talar det här kärleksspråket kommer du känna dig som mest älskad när det finns en rejäl portion fysisk kontakt i förhållandet.

Är din partner återhållsam på detta område kommer du sakna ömhetsbetygelser i vardagen, eftersom du faktiskt har behov av fysisk kontakt för att känna dig älskad.