kondomer
Guides

Den ultimata kondomguiden

Gummi, kådis, kidong, knullgummi, pökpåse eller rätt och slätt bara kondom. Kärt barn har många namn, och kondomen är naturligtvis inget undantag. Sitter du och grubblar över något som rör kondomer, då har du kommit rätt. I det här blogginlägget får du nämligen den ultimata kondomguiden.

Oversigt over indhold: 

Kondomens historia

Kalla fakta om kondomer

Kondomer som preventivmedel

Så gör du 

Köpa kondomer 

Olika sortes kondomer

Här kan du få svar på allt från hur säkra kondomer faktiskt är som preventivmedel, till mer grundläggande saker som vad en kondom egentligen är, vilken typ av kondomer det finns att välja mellan, och hur mycket de kostar.

Dyk ner i vår stora guide, och hitta alla de svar du har sökt efter på en och samma plats. Men låt oss börja med lite historia.

Kondomens historia

Även om det kanske låter tråkigt, är det ingen dum idé att ha lite bakgrundsfakta om kondomer. Vi talar trots allt om ett av de preventivmedel som svenskarna tycker allra bäst om. Kondomen har genomgått en markant resa, sedan den såg dagens ljus i sin originalform för mer än 5000 år sedan.

När uppfanns kondomen?

Kondomen har alltså många år på nacken, om än i något annorlunda utformning än den vi ser idag. De gamla egyptierna använde de sig av kondomer redan 1000 år före Kristus, men då var de tillverkade av linne.

Kondomer uppfanns i Egypten

Poängen med dessa linnekondomer var inte i första hand att skydda mot oönskade graviditeter, vilker är fallet för många idag. Målet var istället att skydda sig mot olika typer av sjukdomar, som florerade i det forntida Egypten.

Européerna fick inte upp ögonen för kondomer förrän på 1560-talet. Intresset kom sig av att många hade fått med sig syfilis hem från Den Nya Världen, och sjukdomen spred sig alltmer.

1564 beskrev den italienske forskaren Gabriello Fallopio, i boken “Om den franska sjukan”, att ett stycke bomullstyg som fuktats med spott och strötts med kvicksilversalt, kunde förhindra att män fick syfilis när de hade samlag.

Man kan ju fråga sig hur effektiv denna metod egentligen var, med tanke på att sperma utan problem kan tränga igenom bomull, men det var ett tappert försök att skydda sig mot dåtidens sexuellt överförbara sjukdomar.

Kondomer av djurtarmar?

Under 1600-talet blev det vanligt att använda djurtarmar som kondomer. Från början var det främst slaktare som tillhandahöll tarmar att använda som kondomer, eftersom de hade tidigare erfarenhet av inälvor, men även fiskare hade en del förkunskaper kring dessa.

Kondomer tillverkades av djurtarmar

Efterhand blev hanteringen dock mer specialiserad, t.ex. genom att de tarmar som skulle användas som kondomer fick en svavelbehandling för att göra dem mjukare, och slaktarens roll som den att förse folk med kondomer försvann alltmer. Det skulle dock dröja drygt 100 år innan den första riktiga kondomaffären öppnade i London år 1750.

År 1855 kom de första kondomerna som påminner lite om dagens. Det var nämligen då amerikanen Charles Goodyear började tillverka kondomer av vulkaniserat gummi. Genom att tillsätta svavel under uppvärmning kunde man bevara gummits elasticitet, varpå det blev möjligt att massproducera kondomer som var både slitstarka och återanvändningsbara.

Känner man på en av Goodyears 1-2 mm tjocka kondomer idag, påminner de dock mest om en cykelslang. Det var alltså fortfarande en bra bit kvar, innan vi nådde fram till de kondomer vi känner till och använder idag.

”Den här kondomen påminner mest om en cykelslang.”

Det skulle dröja till 1929, innan de första kondomerna såsom vi verkligen känner dem såg dagens ljus. Då uppfann ett amerikanskt gummiföretag de första kondomerna tillverkade av latex. Genom att använda latex istället för gummi, kunde kondomerna plötsligt göras tunnare än 1 millimeter.

Kondomer av latex är dessutom mycket mer flexibla än sina föregångare, och kan töjas ända upp till 8 gånger sin originalstorlek. Så om du möter en man som påstår att han är för stor för att kunna använda kondom, då ljuger han…

När kom kondomen till Sverige?

Det finns inga exakta uppgifter kring när de första kondomerna nådde svensk mark, men vi gissar att det har gått att få tag på dem i Sverige ungefär lika länge som i resten av Europa.

Kondomernas ankomst till Sverige

 

Därmed har det säkert funnits en och annan svensk, som redan på 1500-talet skyddade sig mot syfilis med hjälp av Fallopios metoder. Kondomens vara eller icke vara ifrågasattes dock under 1900-talets början, och fram till 1938 var det förbjudet att överhuvudtaget upplysa om preventivmedel i Sverige.

Det var dock aldrig förbjudet att vare sig använda eller sälja preventivmedel, vilket ledde till att kondomer ofta såldes “under disk” i t.ex. tobaksaffärer och raksalonger. Efter att förbudet togs bort, blev kondomerna snabbt populära, eftersom de skyddade mot både sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter.

Kalla fakta om kondomer

Nu har du fått lite koll på hur kondomen kom till, och hur den kom till Sverige. Lärde du dig något nytt? Mot denna bakgrund har det blivit dags att lägga en par kalla fakta på bordet, så att du kan få svar på de vanligaste frågorna kring kondomer.

Vad är kondomer gjorda av?

Om du följde med i den ultimata kondomguidens historielektion, då vet du nu att kondomer idag oftast tillverkas av latex. Latex produceras genom att man adderar vatten till gummi, vilket gör att gummit blir extra flexibelt.

Du kan fortfarande få tag i kondomer tillverkade av djurtarmar.

En annan fördel med latex, är att man kan tillverka otroligt tunna kondomer av det, utan att det kompromissar med säkerheten. De flesta latexkondomer som produceras idag är blotta 0,06 millimeter tjocka, men det finns faktiskt de som är ännu tunnare.

Kondomer är latex är därför det perfekta valet, om du vill ha en känsla som är så realistisk och naturlig som möjligt, där ni fortfarande är skyddade. Med kondomer måste inte tillverkas av latex.

Det finns de som är allergiska mot latex, och som därför måste välja kondomer av andra material, t.ex. plast. Vill du, går det faktiskt också fortfarande att skaffa kondomer tillverkade av tarmar och andra membran från djur.

Denna typ av kondomer är dock inte alls lika populära som den numera klassiska latexkondomen, utan de allra flesta föredrar kondomer tillverkade av detta naturgummi.

Kan kondomer bli för gamla?

Ja, kondomer kan faktiskt bli för gamla. Det är därför du hittar ett bäst före datum på dem, precis som på matvaror, även om de två inte blir gamla och dåliga på samma sätt.

En kondom som blir för gammal möglar inte. Den mister istället sin elasticitet, eftersom gummit blir mindre flexibelt när det åldras. När kondomen mister sin spänst, innebär det att den kan bli svårare att trä på penis, samt att den har lättare för att gå sönder.

Därmed riskerar du att hamna i situationer där kondomen spricker när du tar på den, eller i värsta fall mitt under samlaget. Och om det händer, ja då fungerar den varken som preventivmedel, eller som skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Hur många använder kondom?

Enligt en undersökning genomförd av RFSU 2016, är det faktiskt inte mer än var femte svensk som väljer kondom framför andra preventivmedel. Tittar man på Sinfuls försäljningssiffror, skulle man tro att det förhöll sig annorlunda.

Kondomer är nämligen en av de produkter vi säljer absolut mest av i vår webbutik, en trend som håller i sig år efter år. Det är framför allt Sinful Regular Kondomer 100 st, som är en av våra absoluta bästsäljare.

Veganska kondomer har blivit oerhört populära.

Statistiken tyder dock på att det färre som använder kondom idag, än för 30 år sedan. Det är svårt att säga vad detta beror på, men kanske kan en förklaring vara att det under 80- och 90-talet fanns ett stort fokus på att kondomer kunde skydda mot sjukdomar som HIV och AIDS. Eller så handlar det helt enkelt om att det idag finns massor av alternativ för den som vill undvika att bli gravid, vilket också kan ha fått kondomernas popularitet att falla.

En väldigt tydlig trend som kan dock ses, nämligen att veganska kondomer har blivit otroligt populära på senare tid. Vi tror att det kan kopplas till att många människor har blivit betydligt mer medvetna om sin förbrukning, samt hur den påverkar miljön.

Genom att välja ett veganskt alternativ hoppas många kunna göra en skillnad. Det är en trend som vi på Sinful stöttar till 100%, och vi är säkra på att veganska kondomer definitivt kommer att öka ännu mer i popularitet längre fram.

När säljs det flest kondomer?

När vi tittat på våra försäljningssiffror, kan vi tydligt se att det säljs överlägset flest kondomer under sommarmånaderna, samt på Black Friday. Black Friday är givet, eftersom denna dag är full av galna erbjudanden och rea på sexleksaker, vilket innebär att det naturligtvis också går att hitta kondomer till löjligt låga priser.

Kondomer säljer stort på Black Friday

På sommaren åker folk ofta på festival, och då är det alltid en bra idé att vara förberedd. Du ska nämligen vara extra försiktig när du har sex med nya partners. De heta sommardagarna gör också att folk blir lite extra varma i kläderna, när solen skiner och får blodet att pumpa runt extra mycket i kroppen.

Könsorganen är en del av kroppen, så det är inte konstigt om du känner dig extra kåt på sommaren. Tycker det är ännu svårare än vanligt att hålla dig borta från din partner, då kan det vara bra att ha lite extra kondomer hemma inför semestern.

Kondomer som preventivmedel

Vi kan inte prata om kondomer utan att ta upp dess funktion som preventivmedel. Som RFSUs undersökning visade, är det faktiskt bara omkring 20% av svenskarna som väljer kondomer framför andra preventionsmetoder. Vad är det då som gör att kondomen inte är mer populär som preventivmedel?

Många män uppger att de inte njuter lika mycket av samvaron när Allan i brallan har fått en gummihatt på, eftersom det minskar känsligheten i penis under sex. Känner du igen dig i detta, bör du läsa mer om tunna kondomer längre ner i guiden.

Kondom är det enda som skyddar mot HIV och klamydia.

För faktum kvarstår, att kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar som HIV och klamydia, så du bör alltid använda kondom när du vill ligga med en ny partner. Om du inte känner till din sexpartners sjukdomshistoria, då är det dumt att chansa.

Hur säkra är kondomer?

Kondomer är ett av de säkraste preventivmedlen som finns på marknaden. Om kondomen används på rätt sätt, har den en säkerhet på hela 97%.

Kondomer är väldigt säkra

Det innebär att risken för att bli gravid endast är 3%, om du och din partner använder kondom när ni har sex.

De 3% kommer sig av att kondomen kan gå sönder under samlaget, vilket kan ske om kondomen är för gammal, om du använder en kondom i fel storlek, eller om du är oförsiktig med den.

Kan man bli gravid när man använder kondom?

Kondomer förhindrar graviditet

Eftersom kondomer “bara” är 97% säkra, finns det alltid en väldigt, väldigt liten risk att bli gravid, trots att man haft kondom. Risken för att bli gravid är dock så minimal, att du fortfarande rekommenderas att använda kondom om du vill undvika en oönskad graviditet.

Kondomen sprack. Vad gör jag?

Hamnar du i en situation där kondomen spricker när du har sex, då finns det dessvärre inte så mycket du kan göra. Om du inte vill riskera att bli gravid, måste du ta dig till ett apotek och införskaffa akuta p-piller.

Dagen efter piller ska bara användas i nödfall.” 

Akut p-piller kallas ofta för “dagen efter piller”, och kan köpas receptfritt på apoteket. Det ska normalt tas senast 72 timmar efter samlaget, men ju förr desto bättre. Dagen efter piller kan inte jämföras med vanliga preventivmedel, utan ska enbart användas i nödsituationer där du har anledning att tro att ditt vanliga preventivmedel inte fungerat. Det kan t.ex. vara att kondomen gått sönder, om du glömt ta dina p-piller eller använda ditt vanliga preventivmedel, eller om du har blivit utsatt för ett övergrepp. Tänk också på att om kondomen går sönder när du ligger med en ny partner, bör du alltid gå till läkaren och testa dig mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Så gör du

Nu vet du både en del om kondomens historia, hur den kan användas som preventivmedel, och du har lärt dig en de kalla fakta om kådisar som du kan briljera med. Nu är det hög tid att ta reda på hur du hittar den kondom som passar just din storlek och dina behov, men också exakt hur du använder en kondom.

Vilken storlek ska jag ha?

Det allra första du ska ta reda på är vilken storlek du ska välja på kondomen. Det finns en uppsjö av olika modeller att välja mellan, och det absolut viktigaste är att vara ärlig när det kommer till storleken på din penis.

Fel tillfälle att ljuga om hur lång och bred du är.

Det här är helt fel tillfälle att ljuga dig till ett par centimeter, vare sig det är på längden eller bredden, för då kommer du att köpa fel storlek. När du har fullt stånd, är det viktigt att kondomen sitter som den ska, vilket den gör när den slutter tätt runtom penis, utan att för den sakens skull sitta alltför tajt.

Sitter FÖR tajt riskerar den nämligen att rulla av penis, under tiden som ni har samlag. För att ta reda på vilken storlek som passar dig bäst, kan det därför vara en bra idé att beställa ett paket med olika storlekar och prova dig fram. Du kan även läsa igenom beskrivningen av de olika kondomerna, eftersom det oftast står hur långa och breda varje modell är i detaljerna.

Kondomer från MySize

My-Size kondomer är ett annat smart alternativ. Här får du ett utförligt måttschema och en detaljerad beskrivning till hur du ska mäta din penis, för att få fram ett resultat som är så korrekt som möjligt. Det kan du sedan överföras till My-Size’s kondomstorlekar, och enkelt beställa hem kondomer som passar dig perfekt.

Hur trär man på en kondom?

Hur man trär på en kondom är lite av en vetenskap i sig. Vi minns väl alla den där lektionen på högstadiet. Där satt vi med svett på pannan och darrande händer, medan vi fnissande försökte trä en kondom på en gurka.

Det är stor skillnad på en penis och en grönsak.

Det var extremt pinsamt, och enda sättet att komma igenom lektionen var att skratta och fälla opassande kommentarer. Men faktum är att det är en enorm skillnad på en penis och en grönsak, och situationen i klassrummet kan inte ens nästan jämföras med de tillfällen då det faktiskt blir aktuellt att använda en kondom.

Det första du ska göra, är att ta ut kondomen ur dess folieförpackning. Här är det viktigt att inte använda vare sig tänder eller andra skarpa objekt som riskerar riva sönder kondomen.

När kondomen är ute ur folien, börja med att kontrollera vilket håll den är rullad på. Rullen ska vara på utsidan, så att du lätt kan rulla på den på penis. Ta tag i tutten på toppen av kondomen, och rulla försiktigt på den på ollonet och ner över skaftet till penisroten.

När kondomen sitter korrekt på penisen, samlas sädesvätskan i den lilla tutten i änden, efter att mannen har fått utlösning. Det är viktigt att kondomen tas på innan samlaget påbörjas, samt att den sitter på under hela samvaron, eftersom de vätskor som kommer ut ur mannens penis före utlösningen också kan innehålla sädesceller.

Hur använder man en kondom?

Det säger nästan sig själv, men du använder naturligtvis en kondom när du har samlag. Det kan vara både analt och vaginalt samlag. Även om du bara har analt samlag, så är det en bra idé att använda kondom, eftersom det är det enda sättet du kan skydda dig själv och din partner mot sexuellt överförbara sjukdomar.

För kvinnor blir det kanske mest aktuellt, om de delar dildo med en partner.

Men det finns även andra tillfällen, där en kondom kan komma väl till pass. Ett bra exempel är om du vill ge ett blowjob, men just då lider av munsår/herpes. Genom att använda kondom när du ger eller får oralsex, kan du vara säker på att inte smitta din partner.

Det finns även de som väljer att använda kondom tillsammans med sina sexleksaker. För män kan det exempelvis vara praktiskt om de använder onaniprodukter, t.ex. en Fleshlight, och inte orkar med tanken på grundlig rengöring efter varje användning.

Kondomer från Fleshlight

För kvinnor blir det kanske mest aktuellt om de delar dildo med en partner, men inte har lust att avbryta samlaget mitt i för att tvätta leksaken innan det är den andres tur. Gemensamt för båda scenarierna, är att det först och främst är en fråga om hygien.

När det roliga är över gäller det att kunna ta av kondomen igen utan att den går sönder. Det gäller oavsett om du använt kondomen tillsammans med en sexleksak, eller om du haft sex med en partner. Ur ett preventivt och hälsomässigt perspektiv, är det dock extra viktigt att vara försiktig när andra personer är inblandade.

Håll fast i kondomen när du drar ut penis, för att förhindra att den rullar av. När penisen är helt ute kan du försiktigt dra av kondomen, slå en knut på den så att sperman inte rinner ut, och kasta den i papperskorgen. Fix färdigt!

Köpa kondomer

Efter att du samlat på dig en massa information och fakta om kondomer, börjar det bli dags att faktiskt köpa ett paket. Nu vet du ju nämligen att det är det säkraste preventivmedlet, både för att skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar, och för att undvika oönskade graviditeter. Här nedanför hittar du svar på bl.a. hur och var du kan skaffa kondomer.

Var kan man köpa kondomer?

Kondomer går att köpa nästan överallt. De flesta mataffärer säljer en sort eller två, och du hittar dem oftast framme vid kassan.

Vill du ha ett större utbud att välja mellan än matbutikerna tillhandahåller, kan du istället besöka ett apotek. Där kan de anställda dessutom ge dig professionell hjälp och råd, så att du hittar rätt kondom för dina behov.

Om du tycker det är alldeles för pinsamt att gå till en fysisk butik och köpa kondomer, då kan du naturligtvis även hitta dem på internet.

Hos Sinful har vi ett stort utbud av olika kondomer, så att du i lugn och ro kan läsa om skillnaderna, innan du bestämmer vilken du ska beställa.

Hur mycket kostar kondomer?

Kondomer behöver inte kosta skjortan, och priset säger inte nödvändigtvis något om kvaliteten. Att en kondom är dyrare än andra, kan t.ex. bero på att de är av ett visst märke.

Kondomer kostar så mycket

Hos Sinful har vi många olika varianter som du kan välja mellan, och även flera olika priskategorier. Därmed kan du komma undan med knappa 40 kr för fyra kondomer, eller så kan du satsa på stort och köpa 500 stycken för strax under 1100 kr.

Hur gammal ska man vara för att köpa kondomer?

I Sverige brukar man lite skämtsamt säga att du blir byxmyndig vid 15 års ålder, och att det alltså är då du får lov att ha sex. Det finns dock ingen åldersgräns för att köpa och använda kondomer. Om du vill och vågar, kan du alltså utan problem skicka ner lillebror för att handla kondomer. Du kan också köpa dem själv, om du t.ex. vill använda kondom när du onanerar.

Hur många kondomer är det i ett paket?

Hur många kondomer du får med i ett paket skiljer sig väsentligt åt, beroende på vilka du väljer att köpa. Hos Sinful finns det förpackningar med endast tre kondomer i varje, och storpack med ända upp till 500 st i varje kartong.

Kondomer i 10-pak från Sinful

Men de flesta tänker nog på kondomer i 10-pack, vilket är en av det vanligaste ute i butiker. I denna typ av 10-pack ligger kondomerna vanligtvis styckförpackade i avlånga foliepaket, vilket gör det lätt att stoppa ett par i byxfickan eller handväskan när du ska ut och roa dig.

Köper du en låda med 100 st eller fler, är kondomerna oftast förpackade i lite större fyrkantiga foliekuvert istället.

Var kan man få gratis kondomer?

Du behöver faktiskt inte lägga pengar på kondomer, om du verkligen inte vill. Det är fullt möjligt att få tag i gratis kondomer runtom i landet. Det vanligaste är förmodligen att gå till skolsköterskan om du fortfarande går i skolan, eller att besöka en ungdomsmottagning.

Går du till läkaren för att prata preventivmedel, kan du passa på att fråga om du kan få ett par kondomer med dig hem. På så vis kan du oftast få fatt i ett mindre antal kondomer helt utan kostnad, men i det långa loppet är det bättre om du vänjer dig vid att köpa dina egna. Gör du det kan du ju också själv välja precis de kondomer som du tycker bäst om.

Olika sorters kondomer

Nu har du tagit reda på vilken storlek du ska ha, hur många kondomer du behöver, och hur mycket de får lov att kosta. Nästa steg är naturligtvis att hitta den variant som kan ge dig både njutning och skydd på samma gång.

I det här avsnittet kan du läsa mer om de olika typerna av kondomer, som du kan köpa hos Sinful.

Varför finns det olika sorters kondomer?

Du undrar kanske varför det överhuvudtaget finns olika sorters kondomer? Det kan verka lite crazy att det är behövs så många olika varianter, när alla kondomer i grund och botten fyller samma funktion.

Alla penisar ser olika ut.

Men anledningen till att det finns så många valmöjligheter, är faktiskt att alla penisar ser olika ut. Om du tittar på ett avsnitt av “Dating Naked”, inser du ganska snart att alla män är unika till utseendet, både vad gäller längd och bredd, färg och form. Det är därför viktigt att alla män också har möjlighet att hitta en kondom som passar just dem.

Och förutom att alla män har en alldeles unik petter-nicklas, så är det också stor skillnad på vilka preferenser de har, när det kommer till kondomer. En del behöver kondomer som kan hjälpa mot för tidig utlösning, andra behöver en som inte innehåller latex. Här nedanför beskriver vi kort skillnaderna mellan de olika kondomerna som finns hos Sinful.

Delay Kondom från Pasante

Bedövande kondomer

Den första kategorin som vi dyker ner i är bedövande kondomer. Bedövande kondomer kan ses som ett hjälpmedel, som inte bara skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet, utan även hjälper om du har problem med för tidig utlösning. Genom att ge dig ökad uthållighet, bidrar de också till en mer njutbar upplevelse för både dig och din partner.

Hemligheten bakom en bedövande kondom finns på insidan. Ett tunt lager glidkräm inuti kondomen bedövar försiktigt din penis. Det är helt ofarligt, så du kan använda dem så ofta du vill, helt utan konsekvenser.

Kondomer med smak Skins

Smaksatta kondomer

Om det hela ska göras lite extra kul och spännande, är smaksatta kondomer en garanterad hit. De kan ge en helt ny dimension åt såväl sex som förspel, eftersom de mer eller mindre exotiska smakupplevelserna gör oralsexet till något utöver det vanliga.

Smaksatta kondomer är perfekta att använda om du vill ha oralsex men en ny partner, eller någon där du inte känner till deras sjukdomshistoria. De skyddar dig mot könssjukdomar, samtidigt som de smakar betydligt bättre än vanliga kondomer.

De blir en perfekt liten aptitretare, om ni väljer att ha oralsex som förspel.

 

Latexfria kondomer från RFSU

Latexfria kondomer

Det finns människor som har oturen att vara allergiska mot latex. Eftersom väldigt många kondomer är tillverkade av just detta material, kan det då bli en ordentlig utmaning att hitta kondomer som du faktiskt kan tåla.

Men idag finns det som tur väl är latexfria kondomer, vilka kan ge härliga sexuella upplevelse med fullt skydd och helt utan allergiska reaktioner. De latexfria kondomerna är oftast tillverkade av polyisopren, ett material som är väldigt tunt och behagligt att använda.

Tänk på att både män och kvinnor kan vara allergiska mot latex, så det är en bra idé att alltid fråga din partner om hen kan använda latexkondomer, innan ni hoppar i säng med varandra.

Specialkondomer från Skins

Specialkondomer

Tillhör du dem som älskar extra stimulering? Då är specialkondomer något för dig. Under den här beteckningen hittar du alla de kondomer som inte kan beskrivas med orden ‘vanlig, slät och med lite glidmedel’.

Ofta handlar det om kondomer som har räfflor, knottror eller någon annan typ av mönster, struktur eller funktion. Mönstret sitter på utsidan av specialkondomen, och ger därför extra stimulering åt den partner som blir penetrerad.

Vanliga kondomer Sinful

Vanliga kondomer

Vill du bara ha ett helt traditionellt gummi, då finns det naturligtvis även vanliga kondomer att köpa och använda.

Här är det ingen exotisk smak, inga räfflor eller knottror, inga bedövande effekter och inga andra finesser. Vi talar om helt vanliga kondomer med slät yta och lite glidmedel för att göra upplevelsen mera smooth.

I den här kategorin hittar du många av de mest populära märkena, såsom Durex, RFSU, Skins och Pasante, samt naturligtvis också kondomer från vårt eget varumärke.

Små kondomer från Pasante

Små kondomer

Det är otroligt viktigt att du får tag i en kondom passar dig. Därför tillverkas det naturligtvis kondomer i små storlekar, till penisar som är mindre än genomsnittet.

Om din penis är kortare eller smalare än genomsnittet, kan det vara nödvändigt att använda små kondomer. För att kondomen ska fungera ordentligt, måste den nämligen sluta tätt runt din penis när du har sex. Gör den inte det riskerar du att råka ut för missöden under samlaget.

Stora kondomer från Pasante

Stora kondomer

Av samma anledning finns det naturligtvis också stora kondomer, eftersom det finns män vars penis är större än genomsnittet. Om din penis är längre eller bredare än genomsnittet, kan det bli riktigt obehagligt att ha på en kondom som inte passar.

Sitter kondomen för tajt riskerar den dessutom att glida av eller gå sönder under samlaget. Och har du en kondom som inte är tillräckligt lång, finns det risk att sperman rinner ut ur den. Det är därför vi säljer stora kondomer hos Sinful.

Tunna kondomer från Pasante

Tunna kondomer

Kanske är du typen som vill ha så verklighetstrogna och naturnära upplevelser som möjligt, även när du använder kondom. Eller tycker du inte att det är lika skönt att ha sex med kondom på? Då är tunna kondomer som gjorda för dig.

Med tunna kondomer känns det nästan som att ha sex utan, eftersom kondomen är tunnare än vanliga modeller. Du får dock precis samma skydd som med tjockare kondomer.

Det tunna materialet kan däremot vara lite känsligare än vanliga kondomer, vilket är viktigt att tänka på när du öppnar och trär på dem. Tunna kondomer är också lite mer känsliga för hårda tag och analsex, eftersom det tunna materialet inte tål riktigt lika mycket friktion.

Billiga kondomer från Sinful

Billiga kondomer

Det finns absolut ingen anledning att lägga en förmögenhet på kondomer. Handlar det kort och gott om att du ska ha tag i ett par kådisar, som gör det de ska och inte så värst mycket mer, då är billiga kondomer ett alldeles utmärkt val.

Billiga kondomer säljs som regel i storpack, där den större mängden hjälper till att dra ner styckpriset väsentligt. Och vem tackar väl nej till att betala mindre, framför allt när man ändå har behov för mer av det goda?

Glidmedel från Sinful

Glöm inte glidmedlet när du använder kondom

Det har sagts förr, men det tål att sägas igen; sex blir både bättre och roligare om du använder glidmedel.

Och det gäller sex med kondom också. Även om många kondomer kommer förpreparerade med glidmedel, så är det långt ifrån alltid att den mängden räcker vare sig för dig eller din partner.

För att få det glid ni vill ha och behöver, är det därför en bra idé att lägga till lite extra, men se till att välja ett kondomvänligt glidmedel. Det är nämligen inte alla glidmedel som fungerar ihop med kondomer, så det är väldigt viktigt att du läser igenom produktbeskrivningen noggrant före användning. Där bör det framgå om glidmedlet kan användas ihop med kondom.

Undvik olja.

Det kan verka frestande att använda massageolja, olivolja eller babyolja när lusten faller på, men det är en riktigt dum idé. Även om man skulle kunna tro att olja kommer generera ännu mera glid, så har det faktiskt rakt motsatt effekt.

Olja och kondomer ska aldrig användas ihop, för oljan går in och löser långsamt upp kondomen. Det leder till att kondomen förstörs, och den höga säkerhet som du litar på går förlorad. Ett kondomvänligt glidmedel är ett betydligt bättre val, när du vill ha både skönt och säkert sex.

Och nu då?

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor, eller att du i vart fall har lärt dig något nytt om kondomer. Om du vill se alla de produkter vi har talat om, då skulle jag rekommendera att du besöker vår hemsida och tar en titt på det stora utbud av kondomer som finns hos Sinful.