GuidesNyheter

Den ultimata guiden till glidmedel

Alla kan ha nytta av att använda glidmedel. Glidmedel kan nämligen hjälpa till att göra våra sexupplevelser (ännu) bättre, eftersom de ger hela upplevelsen en extra dimension. Det gäller oavsett om du onanerar, har sex med en partner eller använder sexleksaker.

De finns fortfarande de som tror att glidmedel bara är till för kvinnor i övergångsåldern, som inte producerar så mycket naturlig lubrikation längre. Men det är en skröna. Glidmedel är en extra krydda som kan göra allas sexliv mycket bättre, mer levande och extra lekfullt.

Det är viktigt att komma ihåg att en del människor producerar riktigt mycket lubrikation när de är upphetsande, medan andra inte gör det. Det hänger bl.a. ihop med menscykeln. I vissa perioder glider det hela helt enkelt lättare, och andra gånger är det lite svårare att bli våt på naturlig väg. En annan viktig sak att tänka på är att ingen producerar egen lubrikation i baken, så om du tänder på analsex eller vill börja experimentera med anala lekar är glidmedel faktiskt helt oersättligt.

Naturlig lubrikation eller ej så är glidmedel ett härligt extra tillskott till alla former av sexlekar. Med den här guiden vill vi göra det lättare för dig att välja ett glidmedel som passar dig och dina behov, samt besvara frågor som vad är ett glidmedel, hur ska du använda det och vilka glidmedel passar egentligen till vad?

Vad är glidmedel?

Glidmedel är ett smörjmedel som används under sexuella aktiviteter för att reducera friktion och minska obehag. Det kan användas till både vaginalt och analt sex, samt vid onani med eller utan sexleksaker. Glidmedel är ett härligt tillbehör till sexlivet, som kan hjälpa till att öka den sexuella njutningen ännu mer.

Glidmedel kan innehålla olika typer av ingredienser. Skillnaden beror på vilken typ av glidmedel det är, och vad det ska användas till. Generellt sett finns det dock tre huvudingredienser som glidmedel kan baseras på: vatten, silikon och olja. Varje typ har sina egna fördelar, och vilken som passar bäst till aktiviteter som t.ex. analsex, oralsex, ihop med sexleksaker osv., skiljer sig åt. Vi återkommer till detta lite senare.

Så väljer du rätt glidmedel

Vilket glidmedel du ska välja beror alltså på vad du ska använda det till. Letar du specifikt efter glidmedel till kvinnor eller glidmedel till män, kan du se hela vårt stora utbud genom att klicka på de angivna länkarna.

Nedanför hittar du vår guide till de olika glidmedel som finns i varje kategori. Förhoppningsvis får du därmed lite lättare att luska ut vilken sort som passar dig och dina behov bäst.

Vattenbaserat glidmedel

Vattenbaserat glidmedel är det som är mest likt den naturliga lubrikationen, det vill säga den som kroppen själv producerar vid upphetsning. En bra tumregel är att alltid välja ett vattenbaserat glidmedel till dina sexleksaker, framför allt om leksakerna är tillverkade av silikon. Använder du ett silikonbaserat glidmedel tillsammans med dina silikonleksaker kommer materialet att lösas upp och förstöras med tiden, så håll dig till vattenbaserade varianter när du leker med leksaker. Det kommer ge dig en glattare, mer levande upplevelse, samtidigt som leksakerna blir lättare att föra in. Som en extra bonus är vattenbaserat glidmedel superlätt att tvätta av efter användning.

De vattenbaserade varianterna är också de bästa att kombinera med kondomer. Även om de flesta kondomer redan har en smula glidmedel på sig i förväg, så kommer lite extra enbart göra upplevelsen ännu bättre. Din partner kommer nästan inte ens märka att du har en kondom på.
Sinful Aqua Vattenbaserat Glidmedel

Glidmedlet Sinful Aqua är helt utan doft och parfym, levereras med en smart pump som gör det lätt att dosera och applicera, och passar därför perfekt till sexleksaker. Finns även i en större utgåva på 200 ml.

Silikonbaserat glidmedel

Silikonbaserat glidmedel är något av det mest silkeslena som finns. Det har en väldigt dryg och sidenaktig konsistens, som behåller sin glidande effekt länge. Faktum är att det i princip aldrig torkar ut. Det innebär också att flaskans levnadstid förlängs, och att känslan är mjukare, lenare och mer behaglig.

Sinful Silk Silikon GlidmedelSilikonglidmedel är helt fantastiskt att använda under samlag, just eftersom det han en sån enastående glidförmåga och inte torkar ut såsom andra varianter tenderar göra. Det är också väldigt bra att ta till om du vill ge din partner en intim massage, ihop med sexleksaker av glas, plast eller stål, samt till anala lekar. Som en extra bonus kan du smörja det på huden efter intimrakning, om du vill ge huden lite extra vård och omsorg.

Med sin silkeslena konsistens och neutrala doft, är Sinful Silk Silikon Glidmedel perfekt att använda både som massageolja och i de mer intima områdena. Om du och din partner gillar att börja leken med en härlig erotisk massage, då kan vi rekommendera Sinfuls Intim Massageolja, som är just silikonbaserad och kan användas både invändigt och utvändigt på kroppen. Det innebär i sin tur att massagen lätt kan leda till andra erotiska äventyr mellan lakanen. Men kom ihåg att låta era silikonbaserade leksaker ligga kvar i lådan när ni använder silikonbaserade glidmedel.

Sinful Intim Massageolja

Glidmedel med silikon kan användas ihop med de flesta kondomer, men läs alltid vad det står på förpackningen innan ni går igång. Better safe than sorry liksom.

Ett sista tips! Tillhör du dem som älskar sommarens värm och känslan av bara ben, men hatar när låren blir svettiga och skaver mot varandra? Testa att smörja in insidan av låren med lite silikonglidmedel. Vips, så glider det hela mycket bättre, och du slipper obehagliga skavsår. Varsågod!

Oljebaserat glidmedel

Glidmedel baserade på olja täcker in många olika typer av produkter, inklusive några som inte marknadsförs som glidmedel, men som många ändå använder för att få bättre glid. Det kan vara produkter som kokosolja, vaseline eller vegetabiliskt fett såsom matolja.

Oljebaserade glidmedel har en tjockare konsistens och kan vara lite mer klistriga än silikon- och vattenbaserade varianter. Av den anledningen föredrar många att använda dem tillsammans med större former av sexleksaker, och till mer extrema lekar som t.ex. fisting.

Det rådet debatt om huruvida oljebaserade glidmedel är säkra att använda i slidan. Orsaken är att oljebaserade produkter generellt sett är svårare att tvätta bort, varpå de kan bli en grogrund för bakterier Ett undantag är dock kokosolja, vars bakteriedödande egenskaper neutraliserar den risken.

YES Oljebaserat Intimvård och Glidmedel 140 ml

Den goda nyheten är att YES har tillverkat en serie med eko-certifierade oljebaserade glidmedel, där pH-värdet har anpassats till slidans naturliga nivå. Det innebär att de är 100% säkra att använda i slidan – och tillsammans med dina sexleksaker, till och med de som är gjorda av silikon.

Tänk dock på att alla typer av lubrikation och glidmedel som innehåller olja inte får användas ihop med PVC-produkter eller kondomer. Oljan i smörjmedlet kan nämligen lösa upp gummit, vilket ökar risken för att produkterna går sönder och kondomerna spricker.

Analglidmedel

Som ovan nämnt producerar vi ingen naturlig lubrikation i anus. Det är därför viktigt att använda ett bra glidmedlet som har tagits fram speciellt för ändamålet, när du vill experimentera med analstimulation och analsex, samt när du leker med analleksaker. Det kommer inte bara göra upplevelsen bättre, utan kommer också få dig att slappna av mycket mer, så att du undviker smärta och obehag vid penetration.

Glidmedel som är tänkta speciellt för anala lekar har en tjockare konsistens och är därmed lättare att kontrollera. Det är en stor fördel när de ska användas baktill, där det ju är lite svårare att se vad man gör och håller på med. Samtidigt är anala glidmedel extremt dryga att använda, och den krämiga konsistensen gör att inte torkar ut för snabbt.

Sinful Analt Glidmedel 200 ml

Vattenbaserade glidmedel för analt bruk är som regel tjockare i konsistensen, vilket som sagt är en stor fördel. Samtidigt kan de dock ha en tendens att klistra, och de upptas dessutom snabbare av huden, vilket innebär att du många gånger behöver smörja på mer under lekens gång. Vill du undvika denna typ av problem kan Sinful Analt Glidmedel vara ett bra alternativ. Det har extra hög glidförmåga och en tjock, len konsistens som varken fettar eller klistrar.

Silikonbaserade glidmedel för anallekar är tunnare än de vattenbaserade, men behåller glidförmågan längre. Den läckert silkeslena och otroligt sensuella konsistensen gör dem till det bästa valet för penetrerande analsex med en partner. Prova t.ex. det prisvinnande Pjur Back Door glidmedlet, som innehåller jojoba extrakt med en avslappnande effekt.Pjur Back Door Glidmedel

Det har också nämnts att oljebaserade glidmedel kan bli en grogrund för bakterier, eftersom de är svårare att tvätta bort. Analsex gör i sig själv mottagaren mer sårbar för sexuellt överförbara sjukdomar, och därför vill vi avråda från att använda oljeglidmedel till anala lekar.

Däremot rekommenderar vi att alla som har lust att börja experimentera med analstimulering läser vår nybörjarguide till analleksaker.

Glidmedel vid oralsex

Du tänker kanske att glidmedel inte behövs vid oralsex, men många tycker faktiskt att det blir både behagligare och mer njutbar om man adderar ett par droppar till leken.

Glidmedel är framför allt bra om du vill få till en bättre känsla medan du slickar, suger och vrider din tunga på vägen mot klimax. Har du en penis i munnen, kan det t.ex. vara en bra idé att applicera ett par droppar på läpparna. Är det istället en klitoris som står i centrum för dina ansträngningar, testa att smörja in dina varma kinder med lite glidmedel för att minska friktionen mot mottagarens lår.

När du vill kyssas, slicka och ta del av läckert oralsex kan ett smaksatt glidmedel vara en riktigt hit, och du kan faktiskt få tag i glidmedel med alla möjliga smakvarianter. Vad sägs om t.ex. ananas, choklad och mynta? Eller varför inte testa tiramisu eller piña colada?System JO Organic Ekologiskt Glidmedel med Smak 120 ml

Vi kan rekommendera Fruity Love-serien från Swede, som fås i flera olika smaker. Du kan också titta närmare på System Jo, som har tagit fram många smaksatta glidmedel i flera olika varianter, inklusive ett ekologiskt med jordgubbssmak.

Stimulerande glidmedel

Utöver att “bara” fungera som lubrikation kan glidmedel också ha olika funktioner och speciella egenskaper. De kan t.ex. fungera värmande eller kylande, vilket ger dig en extra pirrande upplevelse när du använder dem.

Värmande glidmedel innehåller ingredienser som ökar blodgenomströmningen i de områden där de appliceras, vilket i sin tur ökar känsligheten. Om du har svårt att få orgasm kan denna typ därför vara ett bra alternativ, eftersom den extra känsligheten kan ge dig lite hjälp på traven.

När du blir upphetsad blir dina könsdelar dock varma på egen hand, just på grund av den ökade blodgenomströmningen. Kylande glidmedel kan därför kännas extra pirrande, om du applicerar dem i de naturligt varma regionerna.

Ekologiskt glidmedel

Ekologiskt glidmedel är till för dig som värdesätter ekologi, och som föredrar intimprodukter som är 100% naturliga och består av rena, kroppsvänliga ingredienser.

Oavsett vilket ekologiskt glidmedel du väljer hos Sinful, kommer det vara 100% parabenfritt. Det är en god idé att använda ekologiskt glidmedel och andra intimprodukter utan parabener och onödiga kemikalier. Man ska vara rädd om huden och bakteriefloran i underlivet, oavsett kön, så det är bra att tänka över vilka produkter du använder “där nere”.

YES, som vi nämnde lite tidigare, var först i världen med att introducera ett ekocertifierat glidmedel på marknaden. Förutom att vara ett glidmedel fungerar det dessutom vårdande och återfuktande.

Sinful Ekologiskt Vattenbaserat Glidmedel

Sinful Ekologiskt Vattenbaserat Glidmedel är också ett riktigt bra val. Det är milt och tillverkat av ekocertifierade naturliga ingredienser. Det är helt fritt från parfym, parabener, alkohol och glycerin, och så har det utvecklats i Danmark.

Letar du efter Svanenmärket när du handlar, har Sinful även introducerat världens första Svanenmärkta glidmedel genom märket Kaerlig. Det är en serie intimprodukter som har producerats i Danmark av uteslutande ekologiska och naturliga ingredienser.

Kaerlig Svanenmärkta Intimprodukter

Ekologiska glidmedel finns både som vattenbaserade och med silikon och olja, samt i såväl vaginal som anal utgåva.

Glidmedel för gravida

Du löper högre risk att drabbas av infektioner i underliver när du är gravid. Därför bör du inte använda glidmedel som är baserade på olja eller silikon, för de har vanligtvis ett annat pH-värde än vattenbaserat glidmedel. Den generella rekommendationen är istället att du som är gravid ska använda vattenbaserade glidmedel, just eftersom de minskar risken för hudirritation, allergi och infektioner. Du bör dessutom välja ett glidmedel som är parabenfritt, utan doft och parfym, pH-neutralt, alkoholfritt och som inte innehåller glycerin. Så undvik att skjuta dig själv i foten och välj ett ekologiskt vattenbaserat glidmedel när du är gravid.

Om du gärna vill bli gravid finns det faktiskt t.o.m. ett glidmedel som har tagits fram just för att hjälpa dig med detta. System Jo Actively Trying är ett glidmedel som hjälper mot vaginal torrhet, helt utan att störa den känsliga pH-balansen som råder runt ägglossningen. Samtidigt imiterar det sädescellernas optimala pH-värde, så att de små simmarna får lite extra stöd och uthållighet, vilket ökar deras chanser att komma i mål.

Vi rekommenderar dessutom att du läser vår guide om glidmedel för gravida, om du vill få mer information kring vilka glidmedel som passar bäst när du går i väntans tider.

Därför ska du använda glidemedel

Som du säkert har förstått, kan glidmedel alltså användas på många olika sätt – vid samlag och som massageolja, för att ge ett förförande handjob, ihop med dina sexleksaker och till anala lekar. Du kan också använda det tillsammans med slicklappar när du ger oralsex eller rimming, och till mycket, mycket mer om du bara släpper fantasin lös. Glidmedel minskar dessutom risken för ömhet, bristningar och att kondomen spricker mitt i leken.

Använd därför glidmedel för att få de mest fantastiska, intima och läckra upplevelserna – både ensam och med en partner. Använd det för att utforska dig själv eller varandra både invändigt och utvändigt, så kanske du kan upptäcka nya områden som inte fått så mycket uppmärksamhet tidigare. Med lite extra glid kan nya punkter nämligen bli mer intressanta, och kännas oväntat läckra att röra vid.

Så använder du ditt glidmedel

Det är helt naturligt att du förknippar glidmedel med något som enbart hör hemma i och på könsorganen. I de flesta fall är det ju nämligen där eller i anus som vi applicerar det.

Men det vore synd och skam att utesluta möjligheten att använda glidmedel på andra delar av kroppen, t.ex. i samband med erotisk massage, under förspel, eller när du onanerar.

Använd glidmedlet till erotisk massage

Tänk bara på dina mest känsliga områden; bröstvårtorna, armvecken, knävecken, armhålorna, ryggslutet…. Föreställ dig att de är helt glatta och silkeslena eftersom de är insmorda med glidmedel, och att fingrarna dansar fram över den härligt mjuka och glänsande kroppen. Japp! Det är precis så fantastiskt som det låter.

Oavsett vilken typ av glidmedel du använder, är det en bra idé att ta lite på fingertopparna först, och sedan smörja ut det på det önskade området. Det kan vara klitoris, slidan, anus eller penis, en stor dildo eller annan sexleksak, kondom eller valfri kroppsdel – glidmedel fungerar till nästan allt.

Det finns inga “regler” för hur mycket eller lite du ska använda. Mängden beror bl.a. på hur mycket naturlig lubrikation du eller din partner producerar, om du använder kondom, vilken sexuell aktivitet du ska företa dig (förspel, massage, analsex, vaginalsex, etc.), och ibland också vilken produkt du använder.

Vi rekommenderar att du börjat med ett par droppar, ca. 2-3, och ser vad som sker. Om du trivs med den mängden så räcker det ju där, om inte kan du ta lite till. Och kom ihåg att inget glidmedel varar för evigt, så förr eller senare kommer du märka att det blir lite torrt i de nedre regionerna igen. Men då kan du ju bara applicera lite mer, sen är du redo att fortsätta leken.

Så på med glidmedel – och njut!