GuidesNyheter

Guide: 10 sexställningar för dig med dålig rygg

Dina ryggproblem behöver inte betyda slutet på ditt sexliv. Det finns minst en eller flera ställningar som både är sexiga och säkra för din rygg.

Ryggproblem kan bli otroligt hämmande för sexlivet. Du har säkert upplevt att smärtan får dig att inte känna dig så värst sexig, att vissa ställningar förvärrar smärtan, eller att du kanske är ledsen för att du tycker att din prestation är begränsad och måste hålla dig till samma gamla säkra ställning hela tiden.

Det är det härmed slut på! Med lite kreativitet och tålamod kan du njuta av alla dina älsklingsställningar och även nya ställningar med några få justeringar. Vilken är det då som fungerar just för dig? Det beror på vilken typ av ryggproblem du har, samt din och/eller din partners erfarenhetsnivå.

Här under hittar du generella tips på hur du kan njuta av sex, trots dina smärtor. Här finns också våra bästa förslag till ställningar som du kan prova på utan att det går ut över ryggen.

Typer av ryggproblem

Det finns två överhängande typer av ryggsmärtor som båda har sitt ursprung i de rörelser våra muskler gör: böj -och sträckrörelser. Böjmusklerna kallas också flexorerna, och när de sätter igång så framkallas böjelserörelsen flexion. Sträckmusklerna, eller extensorerna, framkallar sträckrörelsen extension.

När man är flexionsintolerant får man ofta ont när man sitter för länge på samma sätt, eller när man böjer sig fram för att t.ex. knyta skosnöret. Man har det bäst när man står rakt, eller när man skyddar ryggen. Låt oss kalla den här typen för; svajare.

När man är extensionsintolerant får man ont när man ligger på magen, eller när man skyddar ryggen. Man har det bäst när man kröker ryggen framåt. Vi kan kalla den här typen för; böjare.

Allmänna tips

Här under finns våra generella råd för dig/er som har problem med ryggen.

Använd understöd
För att undvika smärtorna borde man ofta vara lite kreativ och använda sig av olika understöd. Ta t.ex. kuddar eller ihoprullade handdukar för att ge din kropp och dig själv det stöd som du behöver. Använd dem gärna under huvudet, knäna och höfterna.

Tala med din partner
Den av er som inte lider av smärtor borde regelbundet kolla om den andra i förhållandet är okej. Personen med ryggproblem borde i sin tur vara öppen och ärlig när något gör ont. Det viktiga är att ni pratar med varandra för att det ska bli så bra och säkert som möjligt.

Ta det lilla lugna
Låt bli att vara övermodig eller att bita ihop när din rygg gör alltför ont under sex. Ta en vilopaus och tänk på dina personliga förutsättningar innan du med försiktighet ger dig hän leken igen. Vi vet att du vill göra din partner glad, men det är också viktigt att tänka på sin egen hälsa, så att du kan se fram emot en lång framtid med många fler njutningsstunder. En sak att tänka på är att långsamt sex också kan vara en härlig njutning för dig och din partner. Högre hastighet betyder ju inte alltid bättre njutning.

Håll dig till fasta underlag
Om du inte har sån tur att du har en massagebänk där hemma, så går dynorna från soffan också bra. Lägg ett par på golvet som underlag, för att få mer stöd och mindre smärta.

De 10 bästa ställningarna

Om du vill ha några nya sexställningar att testa på när ryggen tillåter det, så finns här några som kan vara helt riktiga för dig. Lägg märke till att bilderna visar bl.a. traditionella sexställningar, och i texten hittar du en beskrivning på hur du kan justera dessa för att anpassa de efter din kropp och motverka ryggproblem.

Doggy style-ställningar

Doggy style är en av de mest anpassningsbara ställningarna, vilket gör den till en fantastisk möjlighet för personer med ryggproblem. Här finns ett par versioner att sätta igång med. Testa på dem som det står skrivet här nedan, eller mixa och matcha ingredienserna som fungerar för dig, och skapa helt nya kombinationer som både du och din partner kan njuta av.

Traditionell doggy
Bäst för: Mottagande svajare och givande böjare.
Doggy styleDen mottagande partnern ställer sig på alla fyra. Det är viktigt att inte gå ner hela vägen på armbågarna (då blir det en mer avancerad doggy-variant), eftersom det kan förorsaka krökning i ryggen. Den givande partnern går ner på knä och tränger sig in bakifrån. Bonus! Krökningen i ryggen känns inte bara skönt för den mottagande partnern, utan den låter också givaren tränga in djupare, vilket kan ge stor njutning för er båda.

Det modifierade lyftetModifierat lyft
Bäst för: Modtagande svajare
Den här ställningen är ett fantastiskt alternativ till skeden (se vår ultimata guide till sexställningar), om du och din partner har svårt att ha sex i den ställningen på grund av att ni är olika långa. Som bilden visar så ligger mottagaren vanligtvis på mage med en kudde under höfterna. Men när du har ryggsmärtor så är det bättre alternativet att lägga kudden under bröstkorgen istället. Alltså, du lägger dig på mage och låter kudden vila under dig, ha vikten på underarmarna och huvudet vänt uppåt. Den givande partnern kan nu stå upp, stå på knä eller luta sig in över partnern och tränga in bakifrån.

Stå på knä
Bäst för: Svajare
På knäDenna ställning öppnar upp för goda möjligheter att leka med partnerns bröst, axlar, klitoris eller penis – eller om man vill göra kärleksfulla ryck i håret. Den blir som mest behaglig om ni sitter på knä i sängen, medan era överkroppar står raka. Den mottagande partnerns rygg pressas mot givarens bröstkorg. Experimentera med vad ni gör med armarna, beroende på vad ni tycker känns skönast. Skulle ni vilja komma i jämnhöjd så kan den kortaste av er lägga en kudde under knäna, eller placera  sina ben mellan partnerns ben, som då justerar mellanrummet mellan sina knän och därmed höjdskillnaden.

Ridande ställningar

Traditionellt är ”cowgirlställningar” det rätta namnet, men du behöver ju inte vara ”girl” för att få ställningarna att fungera för dig. Fördelen med de ridande ställningarna är att även mottagaren också kan ta kontrollen, och därför kan givaren också slappna av mer eller mindre, beroende på vad ni tycker om. Generellt borde du som har ryggproblem utföra så lite arbete som möjligt och därmed också röra dig så lite som möjligt när du har sex. Därför är dessa ställningar ett bra alternativ om det är den givande partnern som har ont i ryggen.

Ridande med kuddeCowgirl
Bäst för: Givande svajare
Varje variation av den ridande ställningen är fantastisk, så länge den som ligger ner har en kudde under höfterna som stödjer den naturliga svanken. Så länge den sitter på plats, så är det bara att köra. Som mottagare kan du vända dig mot eller bort från din partner medan du sitter på huk eller knä och rider, cirkulerar eller rör på höfterna på det sätt som känns allra bäst.

Stolridning

Stolridning
Bäst för: Givande svajare
Detta är en bra version när du vill rida din partner, eftersom den för er riktigt tätt samman och ger er en mer intensiv upplevelse. Den givande partnern sätter sig på en robust stol utan armstöd, mitt på soffan går också bra, medan mottagaren sätter sig gränsle över partnern och glider på plats. Detta kan du göra, antingen med ansiktet mot eller bort från din givande partner. Mottagarens fötter kan nu antingen vila mot golvet, böjas uppåt och vila mot stolen eller soffan, eller om sitsen är stor nog så kan man vända fötterna bak så hela underbenen vilar på sätet. Lek er fram till vad som känns bäst och testa på att rida upp och ner, rör höfterna fram och tillbaka och skifta mellan att stödja och lyfta upp din partner.

Missionärsställningar

Det finns olika versioner av missionären där den mottagande partnern kan slappna av och utföra en mindre del av arbetet.

Den omvända missionären
Den omvända missionärenBäst för: Mottagande böjare
När mottageren sitter överst så kan det vara skönt för både givaren med ryggsmärtor och mottagaren. Om du som mottagare tycker att det är behagligare att stå upp eller böja sig fram, då är denna version riktigt fantastisk för dig. Det är samtidigt en mycket mjuk och otroligt intim ställning. Den givande partnern lägger sig ner med en kudde under höfterna, om så önskas, och har benen böjda i vädret. Den mottagande partnern sätter sig gränsle, håller fast i partnerns vrister och lutar sig fram, så ryggen böjer sig istället för att svaja.

Pannkaka med kudde

Pannkaka med kudde
Bäst för: Mottagande böjare
Den mottagande partnern lägger sig ner med en kudde eller handduk under midjan. Böj nu upp knäna mot axlarna. Den givande partnern knäböjer och sitter med rak rygg och kan hålla i partnerns ben för att hålla dem på plats. Denna ställningen ger er god möjlighet att leka med varandras klitoris eller penis. Den givande kan också luta sig fram så ni kommer extra nära varandra och kan dela kyssar och kramar.

Den gungande båtenDen gungande båten
Bäst för: Svajare
Den traditionella missionären tillåter inte mycket klitoriskontakt, men det kan ordnas med hjälp av en liten justering. Experterna kallar det coitaljustering, men vi kallar den för en gungande båt – och ni kommer märka varför. Lägg er först i den vanliga missionären, dvs. med den mottagande partnern nederst på rygg, evt. med en kudde eller liknande som stöd under midjan. Istället för att givaren lägger sig helt över partnern, lutande på armbågarna, så kan man istället böja på ryggen genom att stödja sig uppåt på händerna med raka armar. Nu försöker givaren tränga ännu längre in så roten av penisen och blygdbenet gnider mot klitorisen. Du som är mottagare har benen lätt böjda och pressar de mot partnerns lår, samtidigt som du också pressar dig uppåt så det uppstår tryck från er båda. Istället för stötande rörelser in och ut ska ni röra era höfter samman i en försiktigt gungande rörelse. Det är en mycket mjuk och varsam ställning, men om man gör den riktigt så kan den ge stor njutning. Är ni osäkra så kommer klitorisen i alla fall avslöja när ni gör det på rätt sätt.

Andre bra ställningar mot ryggsmärtor

Här finns ytterligare ett par ställningar som ni kan försöka er på.

Skeden
Bäst för: Givande böjare och mottagande svajare

SkedenNär det gäller många med ryggproblem så är skeden en säker och stadig del av repertoaren i sovrummet. Utöver att vara mycket mjuk och även intim så ger den också möjlighet till lek med den mottagande partnerns bröst, klitoris eller penis. När man lider av ryggsmärtor så kan man lätt känna sig ensam, isolerad och till besvär. Att komma närmare varandra, vilket skeden ger möjlighet till, kommer ge dig mer än bara ställningens milda behandling av ryggen. Lägg er på sidan med den givande partnern längst bak, som nu kan tränga in antingen vaginalt eller analt. Vinkeln fungerar superbra för stimulering av både g-punkten och prostatan. Tips! Använd en vibrator för att stimulera den mottagande partnerns klitoris med – det kan vara allt från en liten klitorisvibrator till en större magic wand. Eller testa på att ta på en fingervibrator och använd den för att stimulera din partner omkring testiklarna och i ljumskarna.

Skeffeln med kudde
Bäst för: Mottagande svajareSkeffeln
Om garderoben med sexställningar börjar bli tråkig, eller om ni känner att möjligheterna är begränsade, då kan ”spork”-ställningen vara svaret på era sexdrömmar. Spork är ett ord för ett bestick som både är en ”sked” och ”gaffel”, alltså en skeffel. Med andra ord intar man en ställning som påminner om skeden, men benen kommer mer i fokus här, så ni även får igång en sorts gaffel-action. Den mottagande partnern lägger sig ned med en kudde eller handduk under höfterna. Sedan lägger sig den givande partnern i 90 graders vinkel med underlivet så tätt intill mottagarens som möjligt. Mottagaren lyfter nu det ena benet upp över partnerns axel och vinklar det lite utåt, utan att böja på knäet för mycket. Det andra benet vilar på givarens ena lår, medan denna håller fast i det lyfta benet och använder det för att föra in sig i den mottagande partnern, antingen vaginalt eller analt.

Bevara nyfikenheten!

Oavsett vilka sexställningar som ni tar er an, så är det viktigaste att ni omfamnar nyfikenheten och tar hand om era kroppar. Tänk på vilka rörelser och ställningar som känns behagliga och njutningsfulla, och vilka som inte är speciellt sköna för ryggen. Och vet ni vad: Allt kan ändra sig med tiden. Gör det därför till en vana att utforska och testa på nya ställningar och även gamla som ni kanske inte tycker har fungerat förut. När nya ställningar blir till en succé så kanske det kan ge er inspiration till hur ni kan göra de gamla ställningarna bättre. Tala om för varandra vad ni tycker om, vad som är bekvämast och vad ni är nyfikna på, så ni kan välja just den ställning som kroppen mår bäst av från dag till dag.