Guides

Har äldre sex?

Att prata om sex blir allt vanligare. Att relatera till din kropp, ditt kön och din lust är inte längre reserverat för ord i dagboken eller konfidentiella samtal med din partner.

Det har blivit vanligt att höra om sex på radio och i poddar eller läsa om det i tidningar och på sociala medier. Det är dock extremt sällsynt att äldre människor är i fokus. Sex är för de unga. De smidiga.

Eller är det?

Vår statistik visar att försäljningen för kunder över 65 år har ökat med hela 58 % år 2021. En markant ökning och ett bevis på att sexlusten fortsätter, trots att pensionen närmar sig och att det blir mer och mer acceptabelt att fortsätta sitt sexliv.

I Project Sexus, världens största befolkningsundersökning om sexualitet från 2019, svarade hälften av de äldre i undersökningen att de har ett bra eller extremt bra sexliv om de ser tillbaka på året som gått.

Undersökningen visar också att 15 procent av de i åldern 65–75 år har provat på en sexuell aktivitet som involverat sexleksaker under det senaste året.

Så kanske är de unga och de äldre nästan lika intresserade av att ha sex?

”Jag är trött på att unga människor nästan har patenterat sex, som om det var de som hade uppfunnit konceptet. Jag är över 70 och pervers – och jag vill få lov att vara det.”
Irma, 73 år, Elsk hele livet*

När vi blir äldre förändras våra kroppar onekligen på sätt som vi inte kan kontrollera. Förändringar som negativt kan påverka både förmågan och styrkan att ha sex samt vår önskan om det, så vi lämnar inte utrymme för sex.

Men vi borde lämna utrymme för det.

Ett bord fyllt med sexleksaker, korsord och stickmaterial

Varför är sex så viktigt?

Världsorganisationen WHO definierar sexualitet som ett grundläggande behov. Det är en väsentlig del av att vara människa, och en hälsosam sexualitet har en direkt inverkan på vårt välbefinnande både när det gäller fysisk och mental hälsa.

Sexualitet handlar inte bara om att vara sexuell med oss själva eller andra människor, utan handlar också om sensualitet och vårt känsloliv. Vår identitet.

När dina barn har lämnat boet och dina arbetskläder har lagts i tvättmaskinen för sista gången hinner ni plötsligt finna varandra eller dig själv igen — också sexuellt.

”Du slutar inte ha sex för att du börjar bli gammal; du blir gammal för att du slutar ha sex.”

Och det är den perfekta uppföljaren till nästa fråga.

En äldre man och kvinna håller på att kyssas

Förändras ditt sexliv när du blir äldre?

Ja och nej.

För vissa är sexlusten väldigt flytande hela livet. Det förändras i takt med din utveckling och dina förutsättningar.

De saker du ville göra som 25-åring kanske inte längre är relevanta eller intressanta efter att du blivit äldre. Eller så kanske du har sex på exakt samma sätt som när du var yngre.

Önskemål, behov och preferenser varierar stort oavsett ålder. Vi upplever att sexlivet kan blomstra med åldern, och att lusten kan minska när kroppen åldras – båda är lika naturliga.

”Sexet har bara blivit bättre med åldern. Jag har blivit mer medveten om mig själv och min kropp, mindre blyg för att berätta vad jag gillar och ogillar.”
Hanne, 65 år, Elsk hele livet*

Beroende på ålder och fysisk förmåga kan det uppstå utmaningar i ditt sexliv, där definitionen av att ha sex blir bredare. Att ha sex är inte bara samlag eller penetration, eftersom det kan finnas fysiologiska orsaker till att det är svårt eller till och med omöjligt att genomföra.

Därför kan förspel göra en enorm comeback och ge helt nya sätt att njuta av varandra. Målet med sex är inte nödvändigtvis att få en orgasm, utan istället att vara intim och fokusera på intimitet och njutning.

”Erik saknar inte att ha sex. Han har haft många bra år och erfarenheter av ett aktivt sexliv. Han saknar beröring och intimitet och att dela livet med en bra kvinna.”
Erik Thor, 71 år, Elsk hele livet*

Det finns många fina, erotiska produkter för förspel som kan göra det extra roligt att utforska din partner.

Glidmedel, kittlande fjädrar, ögonbindel och massor av sötsaker i gyllene omslag.

När ditt sexliv utmanas

När du blir äldre kan det uppstå fysiska utmaningar som hindrar ditt sexliv från att utvecklas som tidigare. Det gäller både kvinnor och män. Produktionen av könshormoner minskar och det sker förändringar i känsligheten. Det krävs ofta mer stimulans och beröring än på den gamla goda tiden innan man blir upphetsad.

Oavsett vad som är relevant i just ditt fall är det alltid en bra idé att prata om det med din läkare. När du väl har identifierat vad orsakerna till dina utmaningar är, är du mycket bättre rustad att göra något åt dem.

Män

För äldre män är detta ofta erektil dysfunktion – dvs problem med att få och bibehålla erektion. Risken för erektil dysfunktion ökar med åldern, och de allra flesta kommer att uppleva det någon gång – antingen som ett övergående problem eller som permanent.

Hos Sinful hittar du olika produkter som kan lindra dina utmaningar med erektil dysfunktion.

En penispump, penisringar, strap-on dildo, glas, pipa och små bitar av lakrits

Penisringar

En penisring är ett enkelt men effektivt hjälpmedel som hjälper din erektion att hålla längre. När penis är upprätt fylls dess erektila vävnader med blod så att den blir hård. När blodet rinner tillbaka in i kroppen minskar erektionen, men med en penisring kan man se till att återkomsten försenas. Blodet rinner precis under huden, och när penisringen drar åt blockeras blodet. Voila – penis förblir hård.

En penisring ska sitta bra, men den får inte sitta för hårt. Den får inte heller ge dig obehag eller missfärgning. Och det är också en bra idé att bara använda den i 20 minuter åt gången. Välj en resårring eller eventuellt ett set så har du flera storlekar att välja mellan.

När penis är i ett avslappnat eller upprätt tillstånd, rulla ringen nedför skaftet så att den sitter runt roten. Du kan använda ett vattenbaserat glidmedel så att ringen blir lättare att trä på.

Tips: Vill du veta mer om penisringar? Läs då vår ultimata guiden till penisringar.

Svart penisring på en dildo

Penispump

Du kan använda en penispump om du har svårt att få erektion. Du placerar den på penis och hjälper till att få in blod i skaftet. Det finns flera olika typer av pumpar, så det är helt upp till dig om du föredrar en manuell pump, en automatisk pump eller en speciellt designad för användning i duschen. Du kan bli mycket klokare på urvalet med vår ultimata guide till penispumpar.

Det kan vara en bra idé att använda en penispump tillsammans med en penissring så att blodet stannar kvar i penisen när det väl har pumpats in där. Kom ihåg att sätta på penisringen innan du börjar pumpa. Du kan också sätta ringen på basen av pumpen så att den är redo att glida ner över skaftet när du har fått en erektion.

Transparent penispump

Ihålig strap-on

Om du har liten eller ingen erfarenhet av sexleksaker eller sexhjälpmedel, då kan en ihålig strap-on se skrämmande ut. Och du kanske till och med associerar ordet strap-on med något annat. Men läs vidare bara lite till, för en ihålig strap-on kan vara ett bra verktyg när det gäller att vara intim med din partner.

Den här typen av produkter är för dem som av en eller annan anledning inte kan få eller bibehålla erektion tillräckligt länge för att fullfölja samlag. En ihålig strap-on har – som namnet antyder – utrymme för penis att föras in så att själva dildon fungerar som ett hölje.

Dildon hålls på plats av en så kallad sele, så dina händer är fria. På så sätt kan du och din partner ha penetrerande sex, så ni behöver inte nödvändigtvis ge upp den delen av ert sexliv.

Strap-on dildos

Kvinnor

Hos äldre kvinnor ser vi oftast vaginal torrhet spela en roll under och efter klimakteriet. Prata gärna med din läkare om hur du bäst hjälper dig själv och dina slemhinnor innan du provar en enormt enkel och effektiv ”behandling”, dvs. glidmedel.

Glidmedel

Glidmedel kan användas för både onani och sex, och det finns i olika varianter med fördelar. Glidmedlet fungerar som ett substitut för eller ett komplement till den naturliga smörjningen som slidan producerar.

Du kan applicera glidmedlet på blygdläpparna och slidöppningen, men försök även applicera det på penisen eller leksaken innan du för in den för en extra hal och skonsam upplevelse.

Ett vattenbaserat glidmedel absorberas av huden, så det kan bli nödvändigt att tillsätta mer på vägen. Det kan användas med alla typer av sexleksaker i alla möjliga material. Det kan även användas med din partner och även om du använder kondom.

Silikonbaserat glidmedel absorberas inte av huden utan lägger sig istället som en mjuk hinna. Det ger ett långvarigt glid. Den kan användas med sexleksaker gjorda av hårda material som metall och glas, med kondomer och med din partner.

Glidmedel och en tidning med korsord

Bäckenbotten

Vi kan inte undvika att prata om bäckenbotten också. En frisk och tränad bäckenbotten kan lindra problem som inkontinens och samtidigt kan du få ut ännu mer av dina sexuella upplevelser — och det gäller både yngre och äldre kvinnor.

Du kan träna din bäckenbotten genom att göra knipträning, med hjälp av knipkulor eller en  bäckenbottentränare. Prova det och se vilken modell som fungerar bäst för dig, din nivå och dina behov. Musklerna i bäckenbotten är inte särskilt stora, så var noga med att inte överbelasta dem, och kom ihåg att avslappning är lika viktigt som att träna.

Du kan bli mycket klokare i vår ultimata guiden till bäckenbottenträning. Du kan också hoppa direkt vidare till vår ultimata guide om knipkulor om du vill ha mer information om dem.

Och nu när vi är vid bäckenbotten är det inte bara kvinnor som behöver börja träna. En sund bäckenbotten är också viktigt för unga män, men speciellt för äldre män. Du kan bli av med ofrivillig urinering och få bättre kontroll över din erektion när du kommer ihåg att träna bäckenbotten.

Bäckenbottentränare, knipkulor och stickmaterial

Minskad känslighet hos äldre

Som vi kort nämnt tidigare kan båda könen uppleva att känsligheten minskar med åldern, och det krävs mer för att få orgasm än tidigare.

Vad kan äldre män göra åt nedsatt känslighet?

För äldre män är det självklart att återgå till produkter som en penisring och en penispump. Båda bidrar till att penis blir lite känsligare.

Du kan också prova en stimulerande gel som Viagel Stimulerande Gel. Den är lätt att applicera på penis, där den har en värmande och stickande effekt. Det ökar blodflödet så att alla stimuli känns extra intensiv.

Kanske kommer du också att uppleva stor stimulans genom att fokusera på strängen under penishuvudet som kallas fraenulum. Det är ett mycket känsligt område på penis, och stimulering av den kan ge orgasmer även om du inte kan få erektion.

En penisvibrator från Hot Octopuss är särskilt lämplig för denna typ av stimulering. Den stimulerar just fraenulum med stimulerande pulseringar; en form av stimulans som även gett goda erfarenheter till äldre män med utmaningar eller män med till exempel en ryggmärgsskada.

Duomodellen från Hot Octopuss har även vibrationer som din kvinnliga partner kan njuta av när ni är väldigt nära varandra.

Sexleksaker, pipa och tändstickor som ligger tillsammans

 

Oavsett om du är särskilt utmanad när det gäller känslighet och förmåga att upprätthålla erektion eller inte, kan vi inte komma runt den manliga G-punkten, nämligen prostatan.

Prostatan, även kallad prostatakörteln, sitter 3–7 cm upp i ändtarmen på sidan mot penis. Platsen har ca. samma storlek som en kastanj och en yta som känns som en mjuk valnöt.

Vissa män upplever att prostatan förstoras när de blir äldre. Det kan ge utmaningar med inkontinens eller potens och bör alltid diskuteras med din egen läkare.

Prostatamassage är ett bra komplement eller alternativ till penisstimulering. Och till och med ett helt nytt sätt att få orgasm. Du kan använda en eller två fingrar för att massera området eller en prostatastimulator designad för riktad stimulering.

Du kan bli ännu klokare på ämnet med vår guide till prostataorgasm.

Svart låda, sexleksaker, glidmedel och glasögon som ligger tillsammans

Vad kan äldre kvinnor göra åt nedsatt känslighet?

Om du är en äldre kvinna och upplever nedsatt känslighet finns det lyckligtvis också många saker att göra för att försöka åtgärda problemet.

En liten och oskyldig sak som en stimulerande gel för klitoris kan väcka ditt sexliv på ett nytt sätt. Gelen är redo att appliceras på klitoris där den ökar blodflödet. Det gör att beröring och stimuli känns ännu mer intensiv, och du kan ha lättare att nå klimax. Gelen har en värmande och nästan stickande effekt.

En massagestav och en stimulerande gel för klitoris liggande på ett bord

När du blir äldre är inte känsligheten vad den brukade vara. Ibland behöver det hjälpas lite — och en wand är bra för detta. En wand är en superkraftig vibrator som du kanske känner bättre som en massagestav. Den har ett långt skaft där du kan ställa in vibrationerna, och ett runt vibratorhuvud. De finns både med batteri, som uppladdningsbar version och med sladd.

Om du aldrig har använt en wand tidigare, så skulle jag rekommendera att du börjar med den lägsta vibrationsinställningen och eventuellt använder den utanpå dina kläder eller ovanpå täcket. Även om du behöver mer stimulans är det en bra idé att inte kasta dig in på den högsta nivån direkt. Du kan använda vibratorn på klitoris och andra yttre, erogena zoner, men den är också idealisk för en underbar massage, t.ex. som förspel.

Du kan också ha nytta av att experimentera med mycket fokuserad klitorisstimulering. Den lilla erogena pärlan har 8 000 känsliga nervändar, så det finns goda möjligheter att väcka dem om du målmedvetet går för det.

En lila klitorisvibrator och en röd klitorisstimulator

För det kan du prova att använda fingrarna, vattenstrålen från duschen, din partners fingrar eller tunga, samt prova nya tekniker. Kanske behöver du trycka lite hårdare, röra handen lite snabbare, i cirklar eller från sida till sida. När du gör något annat än vanligt får du kroppen att vara extra uppmärksam.

Vi vill dock inte lura dig för att träffa två sorters produkter som är experter på fokuserad stimulering, och som har varit kända för att ge snabba och intensiva orgasmer till kvinnor över hela världen. Det låter kanske för bra för att vara sant, men det är det. Sant, det vill säga.

Zumio ser inte ut som en traditionell vibrator, men låt inte det lura dig. Den lilla spetsen träffar klitoris och stimulerar den med superkraftiga vibrationer.

Hand som håller en Zumio X Spirotip Clitoral Vibrator

 

Womanizer Premium har också en okonventionell exteriör, även om designen är välkänd för många kvinnor (unga och gamla) som har gett sin oåterkalleliga kärlek till de populära klitorisstimulatorerna. En Womanizer stimulerar din klitoris med tryckvågor istället för direkt beröring. Det känns nästan som små snabba sug och ett skonsamt vakuum, och för många kvinnor är det lika med den ena orgasmen efter den andra. Det är definitivt värt ett försök om du upptäcker att händer eller klassiska vibrationer inte längre slår dig (eller om du bara vill ge dig själv det ultimata inom självöverseende).

Hand som håller en Womanizer Premium klitorisstimulator

’”Vi är pensionerade och har mer tid för varandra. Det är mer lugnt och känslosamt när man är äldre. Vår närhet och ömhet under hela dagen låter känslorna utvecklas till kroppsliga uttryck. En 75-årig kvinna tar längre tid att göra sig redo än en 30-årig kvinna, men det gör inte njutningen mindre – snarare tvärtom.”
Aage, 80 år, Elsk hele livet*

Aspirin eller orgasmer?

Bra sex och orgasmer är inget mirakelrecept för ett liv utan besvär eller smärta. Men vi vet att vid orgasmer utsöndras en hel del njutningshormoner som kan ha en smärtlindrande effekt.

Redan 2014 lanserade Sinful ett experiment där vi undersökte om regelbunden användning av en vibrator kunde lindra smärta.

Du kan läsa vår danska rapport om smärtstudien och dyk ner i resultaten om du vill. Annars kan man bara tugga lite på att så många som 77,5 % av testpersonerna upplevde en förbättring av sin smärtnivå.

Kanske fungerar det också bra för dig att få en underbar orgasm istället för några huvudvärkstabletter. Om inte annat är en bra orgasm aldrig bortkastad, och acetylsalicylsyran ska ingenstans.

En wand och andra sexleksaker liggande på ett bord

Vem kan hjälpa?

Som du kan se finns det många saker du kan göra för att behålla eller återställa ett underbart sexliv, både ensam eller tillsammans med din partner – även om du har blivit äldre.

Ändå finns det situationer där sexlivet och intimiteten utmanas. Detta kan vara allvarlig sjukdom eller betydande funktionsförlust. Det kan vara medicinering eller psykiska utmaningar som depression. Det kan vara förlusten av en make eller partner. Det kan också vara så att du saknar modet att prata med läkare och vårdpersonal eller att det är obehagligt att behöva köpa sexleksaker och hjälpmedel ensam.

Men du har faktiskt rätt att få hjälp. Låt oss bara titta på ett utdrag av WHO:s definition av sexualitet:

”Sexualitet har en inverkan på våra tankar, känslor, handlingar och interaktioner, och därmed på vår mentala och fysiska hälsa. Och eftersom hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet måste sexuell hälsa också vara en grundläggande mänsklig rättighet.”

Det kanske låter lite högtidligt och verkar förvirrande att ta reda på var man ska börja, men det viktigaste att veta är detta:

Du har rätt att få hjälp med den här delen av ditt liv om du inte klarar det själv. Även om man har blivit äldre.

Tveka inte att kontakta din läkare eller sjukvårdspersonal. De har svurit till sekretess, så försök att glömma allt om skam, förlägenhet eller oro.

Behöver du hjälp med att hitta rätt sexleksak eller hjälpmedel är du alltid välkommen att kontakta Sinfuls hjälpsamma kundservice. De är redo att ge dig råd om köp, användning, rengöring etc. av våra produkter och kan hjälpa dig att hitta svar på alla frågor du kan ha.

De har också stor erfarenhet av att hjälpa människor, och du är långt ifrån den första som ringer.

Äldre man och kvinna som ligger nära varandra

Bra sex för äldre kvinnor och män

Det kan snabbt låta som att receptet för bra sex är en stenhård erektion, en våt slida och gärna en orgasm eller två.

Men bra sex är också att kyssas. Fina ord och lust. Kärlek och smekningar. Och den djupa intimitet och tillgivenhet vi kan uppleva med en annan människa kan varken ersättas eller bör ersättas med sexleksaker eller hjälpmedel.

” Många studier visar att samlag inte är så viktigt för äldre, utan att alla former av intim fysisk kontakt är värdefulla och upplevs som erotiska. Pussar och kramar, att ligga tätt intill varandra och uppleva samhörigheten, känna igen varandras doft, smeka varandra, ge och ta emot oralsex — de är alla en del av det.”
Gynekolog Ditte Trolle, Sex efter 50

I Project Sexus ser vi att för äldre mellan 65 och 74 år har 25 procent av männen och 40 procent av kvinnorna inte haft sex med någon av det motsatta könet det senaste året. För seniorer över 75 år är dessa procentsatser ännu högre. Men det betyder inte att det finns en frånvaro av allt det underbara som Ditte Trolle beskriver ovan.

Liknande procentsatser gäller när försökspersonen faller på onani. Kanske är det ett uttryck för att utlösning och orgasmer tar mindre plats ju äldre man blir. Kanske finns det fortfarande en antydan av skam och en känsla av att göra något förbjudet när man tillfredsställer sig själv. Kanske är det en blandning.

Men med den utveckling vi ser i samhället och den ökning vi upplever i försäljningen till äldre så ska det bli spännande att se statistiken när vi nästa gång ska undersöka om danskarna och deras sexvanor.

Olika sexleksaker liggandes på ett bord
Bra sex för äldre kvinnor och män

Forskelligt sexlegetøj ligger på et bord

 

*Citat kommer från boken ’ Elsk hele livet ’ av Maria Fonfara, där 24 äldre kvinnor och män pratar öppet om kärlek och sex.