Recensioner

Itouch Sure Bäckenbotten-tränare

Känner du igen dig? Du måste kissa och du måste göra det nu! Eller så kanske du upplever att du läcker lite när du skrattar, springer, lyfter tungt eller hoppar på en studsmatta.
Inkontinens är något som bara äldre människor har, kanske du tänker. Men faktum är att ungefär var tionde person mellan 5 och 90 år är drabbade (källa: inkontinens.se) och det är ett välkänt problem som kan uppstå efter förlossningen. Jag är inte över 70 och har inte fött barn, men min blåsa beter sig ändå inte som en blåsa bör i 30-årsåldern. Jag har haft flera diskbråck i ländryggen vilket har medfört en försvagad bäckenbotten. Jag läcker inte men det är inte lång tid mellan det att jag känner mig kissnödig tills jag måste infinna mig på en toalett. Jag har läst mig fram till att jag har en överaktiv blåsa och det är ett problem som jag har svårt att acceptera.

Sundhed.dk och Kontinensforeningen rekommenderar bäckenbottenträning. Man kan träna med och utan hjälpmedel, med och utan pulser. Jag fick erkänna för mig själv att jag behövde lite stöd för att göra övningarna ordentligt och valde därför Itouch Sure som min träningskompis.

Generellt:

Itouch Sure är en bäckenbottentränare som med svaga elektriska impulser stimulerar musklerna i bäckenbotten så att musklerna växelvis drar sig samman och slappnar av. Du får alltså inte stöd, utan en mjuk puls som du kanske känner igen från elektroterapin hos fysioterapeuten.
Itouch Sure levereras i en liten väska som du kan förvara datorn, sladdarna och sonden. Den lilla datorn är inte större än en handflata och den konformade sonden är endast 11 cm lång, varav 7 cm ska föras in.

Itouch Sure har 4 olika program: Stress, Urge, Mix och Tone.
– Stress är lämpligt för dig som läcker lite. Stimuleringen består av en enda intensiv impuls som får musklerna att snabbt dra sig samman i ett par sekunder. Därefter är det en paus på några sekunder innan den nästa impulsen aktiverar musklerna.
– Urge är det engelska ordet för begär. Urge-programmet är till för dig som liksom jag har en överaktiv blåsa. Programmet består av en rad mjuka impulser som ger en mildare sammandragning och varar ett par sekunder.
– Mix är, som namnet antyder, en kombination av stress och urge. Liksom i urge-prgrammet skickar den ut små snabba impulser som inte är lika intensiva som stress-programmet.
– Tone-programmet är ett underhållsprogram som du kan använda 1-2 gånger i veckan när du har tränat bort din problematik.

Alla program kan programmeras till att vara 10, 20, 30, 45, 60 och 90 minuter långa, men du ska börja med max 20 minuters träning. Det kräver flera månaders träning och tålamod att komma tillbaka i form innan inkontinens- och läckageproblem helt försvinner. Det rekommenderas att använda Itouch Sure varje dag i 20 minuter och sedan långsamt öka styrka och behandlingstid för att undvika kramper till följd av överbelastning och utmattade muskler. Träningsstrategin för en svag bäckenbotten är densamma som vid ett skadat knä: du börjar mjukt för att sedan långsamt öka belastningen. Kom ihåg att det normalt tar några månader innan du känner den fulla effekten av träningen.

Upplevelse:

Jag erkänner att jag var lite nervös för att det skulle göra ont, men alla program börjar på lägsta nivå och ökar med endast 0,5 upp till nivå 99,5 så min oro var obefogad. Det är alltså ingen risk att man får en obehaglig överraskning när man sätter igång ett program. Öka långsamt styrkan genom att trycka på plusknappen en gång och skruva ned igen om du har ökat styrkan för mycket.

Det medföljer en bruksanvisning på danska, men på nätet finns även en manual på engelska där alla frågor jag hade blev besvarade. Den lilla datorn är väldigt enkel att använda:
– För in sonden som du har applicerat vattenbaserat glidmedel på. De 2 metallplattorna ska vara vända ut mot sidorna.
– Håll in on-knappen i 3 sekunder.
– Välj program, tid och styrka.

Jag valde Urge-programmet och tryckte på plusknappen flera gånger utan att förstå varför jag inte kände av något, men jag behövde komma upp till nivå 50 innan jag kunde känna hur muskelsammandragningen. Jag ökade till 52 men det kändes obehagligt. Tillbaks på nivå 51 låg jag i 20 minuter och lät Itouch Sure arbeta på, men jag upptäckte att det var klokt att själv spänna bäckenbotten vid varje impuls. Efter bara ett par veckors daglig träning kunde jag öka till nivå 99,5.
Datorn kommer ihåg dina senaste inställningar (program, tid och nivå) och startar automatiskt på 50% av den nivå du slutade programmet med. På så sätt startar den mjukt i förhållande till den nivå du senast tränade på.

Under veckorna därpå valde jag att prova de 3 träningsprogrammen, även om jag inte har stressinkontinens. Faktiskt föredrog jag att köra Stress-programmet i 10 minuter för att därefter köra Urge-programmet i 10 minuter framför mix-programmet, vilket även flera andra användare har berättat för producenten att de får mest effekt av. Efter ett par veckor ökade till jag 2 x 20 minuter. Jag gillar Stress-programmet eftersom det är samma sammandragning man själv gör när man tränar med knipkulor.

I ett par månader tränade jag med Itouch Sure 4-5 gånger i veckan och effekten uteblev inte. Redan efter några veckor märkte jag resultat, och det var en stor befrielse att inte längre behöva småjogga till en toalett med sammanpressade ben så fort jag blev kissnödig.
För 6-8 veckor sedan slutade jag (omedvetet) träna min bäckenbotten – antagligen eftersom symptomen hade försvunnit. De har dessvärre kommit åter och jag måste återvända till ”träningslokalen”. Jag kan härmed bekräfta att bäckenbotten är en helt vanlig muskel som det är nödvändigt att träna ett par gånger i veckan, liksom jag styrketränar resten av kroppen 3 gånger i veckan.

Betyg:

Itouch Sure funkar bra för mig eftersom jag är otålig. Jag behöver ett fast program så att jag tränar de avsatta minuter som känns bäst för mig, varken mer eller mindre. Med Itouch Sure tränar jag min bäckenbotten korrekt. Dvs att jag inte spänner mig för lite eller för mycket, och jag har varken upplevt kramp eller obehag under eller efter träningen.
Jag har testat vanliga träningsprogram för bäckenbotten men aldrig bäckenbottenprodukter. För mig funkar det bäst när det är något som ”gör det för mig”, när produkten är perfekt för just mig. Men designen är lite tråkig och användarvänligheten skulle kunna vara bättre så jag ger Itouch Sure 4 stjärnor.

Tekniska Detaljer:

MATERIAL: Polystyren och rostfritt stål.
LATEXFRI: Ja.
LÄNGD: 11 cm, varav 7 cm föras in.
DIAMETER: 3 cm.
VATTENTÄT: Ja.
ANVÄNDNING: 20 minuter om dagen.
BRUKSANVISNING: Dansk. Engelsk på nätet.
OBS: Använd inte bäckenbottentränaren om du är gravid, har pacemaker, har epilepsi, innan 12 veckor efter en operation eller om du har blivit diagnostiserad med livmoderhalscancer.

Varför ska du träna din bäckenbotten?

Som alla andra muskler måste bäckenbottens muskler tränas för att bevara sin styrka, vilket för övrigt både män och kvinnor. En svag bäckenbotten hos kvinnor kan medföra såväl läckage som inkontinens, nedsjunken livmoder samt länd- och bäckensmärtor. För män kan en svag bäckenbotten leda till erektionsproblem. Det finns alltså flera goda anledningar till att träna sin bäckenbotten.

Bonusinfo:

Din partner får också glädje ut av att du tränar din bäckenbotten, eftersom en kraftigare bäckenbotten ger dig ökad sexlust.