Guides

Nybörjarguide till BDSM-leksaker

BDSM är en akronym, ett samlingsbegrepp för de olika typer av kinky sex och lekar som utgör BDSM-världen:

BD – Bondage & Discipline
DS – Dominance & Submission
SM – Sadism & Masochism

BDSM är alltså ett begrepp som täcker ett brett utbud av aktiviteter, olika typer av beteenden och varierande behov som inte anses vara helt mainstream. Det kan därför verka överväldigande att ge sig i kast med BDSM, för hur tar man reda på vad man gillar, vad ens partner tycker om, och hur långt man har lust att gå? Och vilken typ av utrustning behöver man egentligen?

Lek med kyla

Hur mycket och hur ofta man utövar BDSM varierar kraftigt från person till person. En del har det som daglig livsstil, andra sparar det till speciella tillfällen eller använder det som en extra krydda emellanåt. BDSM-aktiviteter kan involvera spanking med piskor och paddlar; olika typer av smärt- och sinneslekar där man leker med värme/kyla, smärta, kittlande fjädrar, elektroleksaker, med mera; bondage med handbojor, rep eller kedjor; maktspel såsom dominant/submissive, master/slave, osv. och sexuella rollspel som lärare/student, doktor/patient, eller eskort/kund med eller utan sexiga kostymer.

 

Vilken utrustning behöver du?

Det finns många olika sätt att “göra det på”, så det inte är tal om någon exakt vetenskap. Du kan sakta men säkert ta reda på vad du gillar medan du utforskar och experimenterar. Låt det gärna ta tid, så att du hinner med att känna efter vad som känns bra och upphetsande, samt vad som “gör ont på ett skönt sätt”. En del utrustning och leksaker är dock mer nybörjarvänliga än andra. Vissa redskap kan rentav orsaka skador om du inte vet hur de ska användas. De allra flesta BDSM-entusiaster är därför helt överens om att säkerheten alltid ska prioriteras, oavsett preferenser och vilka aktiviteter man gillar. Som nybörjare bör du därför satsa på:

  • utrustning som känns så trygg och behaglig som möjligt för både dig och din partner.
  • utrustning som kan orsaka minsta möjliga skada på mottagaren.

Oavsett vilken typ av leksaker du väljer, så tänk på att alltid prata igenom det hela med din partner innan ni ger er i kast med BDSM-lekar för första gången (läs ev. denna bondageguide för hjälp). Se också till att avtala ett så kallat “safe word”, ett STOPP-ord som vid behov kan avbryta leken omedelbart. Och prata igenom det ni upplevt efter leken också. Tyckte ni om det? Vad var bra och vad var mindre bra? Vad vill ni prova på igen eller ändra till nästa gång? Det är viktigt att båda parter känner sig trygga under hela lekens gångs, så att ni får en bra upplevelse tillsammans.

Här nedanför ger vi exempel på lite olika typer av utrustning och leksaker som är lämpliga för nybörjare att experimentera med. Vad får det att tända till hos dig?

Nybörjarkit

En lätt och bra utgångspunkt är ett bondagekit för nybörjare. Det ger er möjlighet att testa lite olika saker, och de finns i flera olika prisklasser så att alla kan vara med.

Med Sinfuls Tie Me Up-set får ni 5 olika proukter i en fin låda, som med fördel kan användas till att förvara leksakerna i när de inte används.

Sinful Tie Me Up nybörjatkit

 

Blindfold

En blindfold är förmodligen ett av de allra lättaste sätten att börja med BDSM, och uppfattas av de flesta som ett relativt harmlöst tillskott till de vanliga utsvävningarna i sovrummet. Men låt dig inte luras av dess enkelhet, för den är nämligen perfekt om ni vill experimentera med sinneslekar. När du använder den tillsammans med en partner får en blindfold otroligt många kittlande möjligheter, som ni absolut inte bör gå miste om. Något så simpelt som smekningar kan få helt nya dimensioner när du har en ögonbindel på dig. Det är dessutom väldigt upphetsande att inte kunde se dina omgivningar, eftersom du då inte vet vad din partner finner på härnäst. Prova att bara blunda så känner du hur dina andra sinnen förstärks. När ett sinne försvinner reagerar de andra starkare för att kompensera, och känseln är ett sinne… Så vad väntar du på? Join us on the dark side!

Sinful Satin Ögonbindel

 

Manschetter

Innan ni kastar er huvudstupa ut i lek med bondagerep, som faktiskt kräver en viss expertis för att man ska kunna leka på ett säkert sätt, så överväg att börja med manschetter, eller cuffs som det heter på engelska. Cuffs betyder egentligen handbojor, men i motsats till sina metalliska kusiner, är manschetter tillverkade i mjuka material som läder eller nylon. De har ofta plysch eller fleece på insidan, så att de känns behagliga att ha på även under längre perioder. Samtidigt är de lätta att öppna och stänga, och enkla att stoppa undan vid behov. Men oroa dig inte: De är fortfarande tillräckligt kraftiga för att hålla dig eller din partner fången i många kittlande, säkra och sexiga positioner.

Obaie Mjuka Handledsmanschetter

 

Flogger

En flogger är en form av piska med många fransar. Fransarna kan vara av flera olika material, t.ex. gummi, läder eller mocka, men alla floggers har det gemensamt att kraften från slaget fördelas ut i varje enskild frans. Det gör att effekt blir mildare än från exempelvis en rid- eller tjurpiska, när kraften inte koncentreras till enbart en punkt. Floggern är därför perfekt för nybörjare som vill experimentera med spanking, eftersom fransarna gör det möjligt att starta med sensuella smekningar. Låt fransarna glida mjukt och försiktigt över kroppen och väcka liv i sinnena, innan du övergår till försiktiga slag som sedan långsamt kan öka i styrka och intensitet. Tänk på att välja rumpan eller låren när du börjar slå på riktigt. Och ett litet tips: Innan du använder en ny flogger på din partner, prova att piska dig själv med den först, så att du får en uppfattning om styrkan och hur den känns.

Sinful Deluxe Flogger

 

Paddlar

En paddel är ett fantastiskt redskap på många sätt. Som BDSM-nybörjare kan det vara svårt att veta om smärta är något du egentligen har lust att inkludera i din lek, och i så fall till vilken grad. Här kan en paddel användas för att upptäcka och experimentera med dina personliga smärtgränser.

Med detta redskap är det också lätt att upprätthålla säkerheten för båda parter, eftersom paddeln ger ett bra grepp och det inte krävs så stora kunskaper för att hantera den. Paddlar finns dessutom i många olika material, och därmed i varierande smärtgrad.

Det är dock viktigt att vara uppmärksam på vilka områden som smiskas med en paddel. Undvik området runt njurarna, nederdelen av ryggen, halsen, nacken, ansiktet och leder. Däremot är rumpan och låren riktigt bra ställen att börja smiska, eftersom de kan hantera lite mer smärta än många andra kroppsdelar. Om ni tar det försiktigt, kan ni också testa ett par lättare slag mot det övre ryggpartiet och brösten. I övrigt handlar det bara om att våga prova på att utforska den oerhört spännande spanking-världen.

Obaie Spanking Paddle

 

Bröstklämmor

Som namnet antyder är bröstklämmor en typ av leksak som klämmer åt runt dina eller din partners bröstvårtor. Syftet är att öka upphetsningen hos den som blir klämd i takt med att blodtillförseln minskar. Bröstvårtorna är otroligt känsliga och betraktas med rätta som en erogen zon. Den relativt blida smärta som uppstår när bröstvårtorna kläms kan vara oerhört pirrande, och många tycker att det ökar den sexuella stimulansen.

Det finns dock många varianter av bröstklämmor, där en del ger ett ganska försiktigt tryck medan andra klämmer åt riktigt ordentligt, så se till att sätta dig in i hur dina fungerar. Första gången du ska prova denna typ av produkt rekommenderar vi att du väljer ett par klämmor som kan justeras manuellt. Då kan du lätt och säkert prova dig fram till hur hårt du vill att de ska klämma.

Obaie Justerbara Bröstklämmor med Kedja

 

Halsband med kedja eller koppel

Om du och din partner funderar på att experimentera lite med maktspel, då kan ett halsband med t.ex. en kedja på vara ett utmärkt tillskott till leksakslådan. Många tycker att det här är hardcore BDSM-utrustning, men det är egentligen bara den maktdynamik som skapas mellan er som är hardcore. Ett halsband i sig självt är lätt att använda, och säkert för BDSM-entusiaster oavsett nivå. Och så ska du inte underskatta hur sexig du, eller din partner, blir med ett BDSM-halsband på.

Maze by Bijoux Indiscrets Halsband

 

Gagball

Gagballs handlar om tillit, sårbarhet och om att släppa taget. De är också både säkra och väldigt lätta att använda. En gag kan ge den dominante en visuell kick och bygger på maktdynamiken mellan er, eftersom den undergivne berövas möjligheten att tala. Det skapar en känsla av hjälplöshet som kan vara oerhört stimulerande för båda parter.

För nybörjare rekommenderar vi en gagball med hål i själva bollen, vilket gör det lättare att andas. Därmed verkar upplevelsen inte fullt lika överväldigande i starten. När du vant dig vid känslan och vill få en ännu mer intensiv upplevelse kan du avancera till en vanlig gag utan hål.

Eftersom den som bär ballgagen inte kan prata fungerar det inte att använda safe words här. Innan ni börjar leka ska ni därför se till att avtala en stoppsignal istället.

Obaie Nybörjargag

 

All den utrustning vi har presenterat här är relativt nybörjarvänlig och kan ge er en både bra, het och säker introduktion till BDSM-lekar. Ni hittar alla dessa fetishprodukter hos Sinful.se, där vi säljer BDSM-utrustning från danska Obaie och flera andra populära märken. Så klä upp er i en läcker fetischoutfit (ett par sexiga strumpbyxor med hål mellan benen räcker bra till att börja med) och njut av att testa var era gränser går.

Have fun!