GuidesNyheter

5 positiva biverkningar av sex

Sambandet mellan hälsa och sex påpekas allt oftare, och det kommer regelbundet nya undersökningar som länkar samman glädjen av att njuta tillsammans med hälsovinsterna av samvaro. Det är självklart en trend vi på Sinful ser positivt på och håller med om.

T.ex. har den lyxiga sexleksaksproducenten LELO avslöjat allt från de emotionella vinsterna vid kyssar och smek, till de långvariga hälsosamma fördelarna som kan uppnås vid 200 orgasmer om året. Men vilka positiva och biologiska biverkningar av sex kan vi ha nytta av här och nu? Vi har hittat fem saker som kan gagna din hälsa – läs om dem här:

Sex kan leda till sundare vanor

Studier har visat att orgasmer kan hjälpa till att hålla aptiten regelbunden och minska suget efter sötsaker. Under samlag producerar kroppen fenetylamin, ett naturligt amfetamin som kan reducera suget efter skräpmat, cigaretter och hetsätning.

Sex ger en strålande hy

Endorfinruset efter en orgasm, och den ökade blod och syretillförseln i kroppen, ger din hud en vacker boost. Denna ”sexglans” kommer sig av att kroppen frigör hormonet DHEA, som främjar en sund och förbättrad hy.

Sex hjälper mot mensvärk

När kvinnor får orgasm drar livmodern ihop sig. Enligt LELO innebär flera sammandragningar färre menstruationsdagar och mindre smärta. Därför kan det vara en fördel att både du och din partner njuter under menstruationen.

Sex dämpar huvudvärk 

Studier har visat att en skön biverkning av orgasmer, kan vara att de både dämpar smärta och ger en känsla av välmående, när oxytocinnivåerna i kroppen stiger. Har du huvudvärk kan den därför botas med njutning istället för tabletter.

Sex kan förebygga sjukdomar

Enligt forskare från Wilkes University har personer som regelbundet har sex en större mängd immunoglobulin A (IgA) i kroppen. IgA är en antikropp som bekämpar infektioner. Dessutom har studier visat att män som får orgasm minst 5 gånger i veckan löper mindre risk att få prostatacancer. Risken är ännu mindre om prostatamassage är en del av er lek.

Sex kan inte på egen hand garantera dig en sund hälsa, det krävs också en sund livsstil överlag. Därför bör du se fördelarna med sex som pricken över i på en redan i förväg trevlig upplevelse, snarare än en lösning i sig och av själv.