To sexgynger
Guides

Sexgungor – Den ultimata guiden

En sexgunga verkar kanske lite våldsamt och oöverskådligt för en del, men i själva verket är det en fantastisk form av sexleksak. Med en sexgunga är det lätt att prova på nya, spännande ställningar, som ofta fungerar sisådär på madrassen. Men hur använder man egentligen denna typ av sexmöbler, och är det ens något som passar dig och din partner?

Allt det och mycket mer kan du ta reda på i vår ultimata guide, som ser till att ni är väl förberedda när ni vill ge er i kast med nya, högtflygande sexuella äventyr.

Vad är en sexgunga?

Låt oss börja med det allra mest grundläggande. En sexgunga är precis vad det låter som, en gunga som ni kan ha fantastiskt skönt sex i. Den är alltså enbart till för vuxna och påminner inte om dem du hittar på lekplatsen.

Utseende och design kan variera stort mellan de olika modellerna, men gemensamt för de flesta är att de har någon form av säte som man kan sitta eller ligga på. Det finns ofta handtag till händerna och stigbygelliknande anordningar till fötterna. Sexgungorna kan som regel justeras och ställas in längdmässigt, så att de passar perfekt till just er och de ställningar ni har lust att testa. Den största skillnaden mellan olika modeller är dock hur de monteras. Det och mycket mer återkommer vi till lite senare i denna ultimata guide.

En del tror kanske att sexgungor enbart är till för par som gillar BDSM, men det är helt fel. Sexgungan vänder sig till alla som har lust att prova på lite annorlunda saker, eller bara utvidga den sexuella repertoaren till att innehålla mer än de där 3-4 ställningarna vi alla tenderar återkomma till.

Med en sexgunga, eller kärleksgunga om ni vill använda en annan term, kan ni rent bokstavligt leka er till ett fräckare sexliv. Den kan alltså vara ett perfekt hjälpmedel att ta till när ni vill experimentera med nya ställningar.

Sexgungan kan med fördel användas av dig som har någon form av fysisk begränsning som gör det svårare att ha sex i vissa positioner. Det kan handla om att du har dålig rygg, en knäskada eller något helt annat som ställer till besvär. Då kan denna typ av vuxenleksaker vara en stor hjälp, eftersom du inte behöver hålla ställningen på egen hand. Har du nedsatt rörelseförmåga kan de svingande rörelserna dessutom ofta göra jobbet åt dig. Värt att påpeka är också att en svängom i gungan kan njutas av båda parter, oavsett vilken könsidentitet du och din partner har.

Så använder du en kärleksgunga

Det kan absolut krävas lite övning för att få styr på det här med kärleksgungor. Men övning ger som bekant färdighet och vi lovar att träningen blir underhållande. Kom bara ihåg att prata med varandra och tillåt er själva att ha roligt. Då kan ni vara säkra på att båda två känner sig trygga och bekväma, varpå ni snabbare kan komma fram till vad som passar er och vad som kanske ska läggas på is ett tag till…

Innan ni kan komma igång med att njuta av en kärleksgunga måste den dock monteras och ställas in. Hur man sätter upp den beror på vilken modell ni valt, men det ingår en installationsguide i paketet som vägleder er igenom dessa inledande steg. Därefter är det bara till att kasta, eller ska vi säga svinga, er ut i äventyren.

Börja eventuellt med att prata om vem som ska vara den lyckligt lottade som få den första åkturen. När rollerna sedan växlar, då kan ni dela med er av era erfarenheter, samt ge varandra tips och trix på hur upplevelsen blir som allra bäst. Men hur börjar man ens? Sådär i starten är det inte helt lätt att få en överblick över vilka ställningar som fungerar. Bara lugn, hjälpen är på väg.

Fräcka ställningar i en sex gunga

Det är i princip bara fantasin som sätter gränserna för vilka ställningar som går att genomföra i en sex gunga. Men det är alltid skönt att ha ett par fräcka go-to ställningar i bakhuvudet, eller bara någonstans börja om det är första gången man ska ge sig i kast med sex gungan. Här kommer därför våra förslag på 6 ställningar ni kan prova på där hemma.

De flesta ställningarna låter sig göras i alla typer av sex gungor. Vi har därför valt att visa hur det skulle se ut i en helt neutral modell. Men var inte rädd för att ta era handtag, remmar, stöd eller ”stigbyglar” till hjälp. Det gör bara det hela ännu roligare, och många gånger underlättar det dessutom.

Viktlös Doggy

En äkta klassiker som aldrig blir omodern. Denna flygande version av den välkända doggystyle är en utmärkt startpunkt, eftersom ni nog inte beger er ut på helt okänd mark. Se det som att ni helt enkelt har ökat svårighetsgraden på den gamla godingen en smula.

I denna ställning står en av er med båda fötterna stadigt på jorden, medan den andre lägger sig på mage över sätet och använder remmarna eller handtagen för att hålla balansen. Under tiden tar givaren tag i höfterna eller låren och svingar sedan mottagaren fram och tillbaka i takt med penetrationen.

Teckning av en man som står bakom en kvinna som ligger i en sexgunga

Flygande Mattan

Håll i er ordentligt, för nu blir det åka av! Ännu en gång är det en inte helt obekant ställningen i ny, lättviktig version, nämligen gamla hederliga 69:an. Här kan ni själva avgöra vem som ska få lov att lägga sig ner och vem som får stå på golvet, om ni inte känner för att turas om vill säga.

Den ene sätter sig i vart fall på sätet, håller fast ordentligt i remmarna och lutar sig sedan helt tillbaka tills hen ligger mer eller mindre vågrätt. Den andre ställer sig med ett ben på var sida om den liggande partnerns ansikte och böjer sig framåt. Nu kan ni ge varandra oralsex, samt tillfredsställa den andre med fingrarna och/eller sexleksaker. I början är det nog främst den stående partnern som kan använda mer än munnen, men när ni har övat upp er lite kan även den som ligger ner försöka stimulera den andra med vad ni nu har lust att använda.

Teckning av kvinna och man på en sexgunga

Ljuskronan

Den här ställningen verkar kanske vara lite av en balansövning, men den är faktiskt väldigt lätt att genomföra. Givaren sätter sig på sätet som vid ett helt vanligt besök på lekplatsen, dvs. med rumpan på sätet och händerna runt remmarna. Partnern sätter sig gränsle ovanpå, ansikte mot ansikte. Nu är det bara att börja gunga och låta er nya utrustning göra jobbet åt er.

Teckning av en kvinna som sitter ovanpå en man på en sexgunga

Dörrvakten

För att prova denna ställning ska er modell ha både ”stigbyglar” och handtag eller remmar. Traditionellt ska det vara en modell som monteras över dörren, därav namnet, men det går bra med andra versioner också. Mottagaren sätter sig till rätta, griper fatt i handtagen, placerar fötterna i stigbyglarna och särar ordentligt på benen. Givaren står på golvet mellan mottagarens ben och kan nu tränga in. Personen på golvet ansvarar också för att vagga mottagaren fram och tillbaka, så den som sitter får alltså lov att bara njuta av den viktlösa känslan och den sköna inre stimulansen.

Teckning av en kvinna som sitter i en sexgunga medan en man står på golvet och håller i henne

Fidgetspinnaren

Nu blir det roligt på riktigt! Det här är en ställning som definitivt inte går att genomföra utan detta hjälpmedel, vilket faktiskt bara gör den nya upplevelsen ännu mer spännande.

Mottagaren sätter sig först på sätet, tar ett ordentligt tag om remmarna och skjuter sedan bak rumpan utanför sätet. Fötterna placeras i stigbyglarna, om sådana finns, eller så kan mottagaren sitta med korslagda ben innan rumpan skjuts bak. Resultatet blir ungefär som en väldigt djup squat, med fötterna lite närmare varandra än vanligt och med extra hjälp från remmarna. Givaren ligger på rygg på golvet och kan njuta av utsikten när mottagaren glider ner över dem. Härifrån kan partnern på golvet vrida mottagaren runt, runt, runt i valfri rytm och hastighet.

Teckning av en man som ligger på golvet medan en kvinna sitter på en sexgunga

Oral Upplevelse

Denna ställning är lika tillfredsställande som den är enkel. Sätt dig på sätet och luta dig tillbaka, sen är det bara att njuta av viktlösheten och uppleva hur dina sinnen skärps av denna nya sensation, medan din partner ger dig härligt oralsex. Är ni på humör för något extra kan ni testa att använda en ögonbindel eller inkorporera lite lätt bondage samtidigt.

Teckning av en kvinna som sitter på en sexgunga medan en man står på knä framför henne

Vilka olika sorters sexgungor finns det?

Det finns många olika versioner av sexgungor, allt efter vilket märke och vilken modell du väljer. En del är förhållandevis enkla, medan andra är mer invecklade, med flera handtag och funktioner. Men det som verkligen skiljer de olika modellerna åt är hur de ska monteras.

I stora drag finns det 3 olika typer av sexgungor:

  • De som monteras på dörren
  • De som fästs i taket
  • De som hängs upp i ett stativ

Innan du väljer din favoritmodell kan det vara bra att ta några saker i beaktande. Vad har du plats till där hemma? Vilken vikt ska den kunna bära? Hur mycket är du villig att betala för den?  Genom att besvarade dessa frågor kommer du snabbt närmare ett val, och därmed kan du också börja njuta av alla fördelarna fortare. Men det viktigaste är naturligtvis att du säkerställer att du köper något som passar dig, dina behov och dina önskemål perfekt.

Sexgunga till dörren

Denna typ har vanligtvis ett lite smalare säte, handtag och emellanåt ”stigbyglar”. Det är de billigaste varianterna, så om du har lust att testa ifall det här är din grej eller inte, då är det inte dumt att börja här. De är dessutom lätta att montera. Du slänger nämligen bara hållarna över dörren, stänger och låser dörren, och så var det klart att börja leka. Lättare än så blir det faktiskt inte!

Ni mister dock lite flexibilitet, eftersom möjligheten att svinga runt hur som helst försvinner. Dörren kommer ju liksom lite i vägen… Å andra sidan kan dörren också fungera som stöd, vilket ger er möjlighet att experimentera med ställningar som de övriga modellerna inte klarar av.

En blond kvinna i svarta latexkläder sitter i en svart dörrgunga

Takhängd sexgunga

Detta är kanske den mest klassiska sorten. De monteras i en krok eller bjälke i taket, så ett start innertak eller kraftiga bjälkar är alltså ett måste. I gengäld får ni all den flexibilitet ni inte fick från dörrvarianterna. Prova till exempel en Joydivision Loveswing, där det speciella sätet ger er ännu fler variationsmöjligheter.

Med en takhängd modell kan ni vrida runt 360 grader och alltså prova på alla de ställningar ni vill, samt svänga loss efter lust och behag. De här modellerna ligger också i en lite högre prisklass än de till dörren, men det är helt klart värt att betala lite extra för att få den kompletta upplevelsen.

En mörkhårig kvinna ligger i en takhängd sexgunga, medan en man står framför henne

Sexgunga med stativ

Om ni vill ha full rörelsefrihet, men inte känner för att plocka fram borrmaskinen, då passar nog en sexgunga med stativ bra till er. Den här typen delar många av de fördelar som fås med de takmonterade, men de monteras på ett stort stativ med fyra ben istället. Därmed tar de lite mer plats, och det tar också lite längre tid att sätta upp dem om ni inte känner för att ha stativet stående till allmän beskådan när det inte används.

Ett stativ öppnar dock massvis av dörrar, så det kan vara väl värt att investera i. Ni kan nämligen köpa flera olika säten och gungor till det, varpå ni får ännu fler möjligheter att experimentera med. Eftersom stativen som sagt är ganska omfångsrika, och dessutom ofta består av många olika delar, är den här typen av sexgungor ofta lite dyrare att införskaffa. Vill du och din partner kombinera ett eget sätt, kan ni även köpa stativ och säte separat.

Tänk på att alltid kontrollera så att det ingår krok, fjäder och kedja till era sexgungor, ibland ska sådana detaljer köpas separat. Du kan alltid läsa vad som gäller för respektive gunga inne på dess produktsida.

Mörkhårig kvinna ligger i en sexgunga med stativ

3 bra anledningar att köpa sexgunga

Är du fortfarande tveksam till huruvida du bör köpa en sexgunga till dig och din partner? Det finns massor av bra anledningar att göra så, men här nedanför har vi listat tre av dem, i ett försök att kortfattat förklara varför du ska investera i denna fantastiska sexmöbel. Vi på Sinful är nämligen övertygade om att varken du eller din partner kommer ångra er.

1. Det viktlösa tillståndet

När du ligger fastspänd i en sexgunga avlastas din kropp på ett sätt som gör att du känner din närmast viktlös, nästan som om du flög. Allt går lekande lätt när du inte behöver använda dina muskler lika mycket, utan bara kan fokusera på att njuta av upplevelsen. Det kan öka din njutning, eftersom du får möjlighet att sjunka djupare in i de sinnliga känslorna.

2. Piffa till sexlivet

Har det hela börjat gå lite väl mycket på rutin? Eller glömmer ni helt enkelt bort att prioritera ert sexliv? Då kan det vara en bra idé att introducera något nytt och spännande som ni kan utforska tillsammans. En sexgunga tillför massor av nya, fräcka upplevelser i sovrummet och kan därmed bidra till att ni får både fler och bättre intima stunder tillsammans.

3. Utvidga era horisonter

Med sexgungan blir ni praktiskt taget tvungna att testa nya positioner, varpå ni snabbt får utvidgat er arsenal av förtrollande sexställningar. Det kommer garanterat smitta av sig på ert horisontella sexliv också, och det är långt ifrån omöjligt att ni får upp ögonen för ännu fler sexuella äventyr. Vem vet vad som väntar härnäst… En sak är i vart fall säkert – det blir helt fantastiskt!


Ni hittar alltid ett brett utbud av olika sexgungor hos Sinful, så att ni kan komma igång med era högtflygande äventyr. Har ni svårt att välja vilken typ ni vill ha, kan ni alltid återvända till denna ultimata guide. Alternativt kan ni kontakta vår kundtjänst, som alltid är redo att bistå med sin expertis, svara på frågor och ge vägledning.

Ta gärna en titt på vårt stora utbud av sexkuddar och andra fräcka sexmöbler också. De har inte riktigt samma sving, men kan utan tvekan ge sexlivet ett lyft på andra sätt.

Ha det så roligt – och njut!