3 forskellige strap on på
Guides

STRAP ON – DEN ULTIMATA GUIDEN

Är du lite nyfiken på det här med strap on, men samtidigt inte helt säker på vad det är för något? Då har du hamnat rätt. I den här ultimata guiden har vi samlat allt du behöver veta om ämnet.

I guiden får du en överblick av de möjligheter som finns, samt vad olika modeller kan användas till. Du får dessutom vägledning till hur du väljer det system som passar dig och dina behov bäst. Avslutningsvis får du en introduktion till pegging, ett fenomen som blir mer och mer populärt.

Vad är en strapon?

En ganska grundläggande fråga, men definitivt inte en dum sådan. Är du osäker på vad en strapon faktiskt är, spetsa öronen nu och låt oss förklara. En strap on är en dildo som kan spännas fast på framsidan av kroppen och användas för att penetrera en sexpartner med. Den kan fästas med hjälp av en sele eller ett harness, underbyxor eller en invändig konstruktion. Om du har hört termen påspänningsdildo, eller att något snackat om harnessex, då rör det sig också om samma sak.

Oavsett vad du väljer att kalla den, är en sak säker – den öppnar upp en helt ny värld av fräcka, äventyrliga och kanske lite småkinky möjligheter. Den kan bäras av alla oavsett kön och användas av såväl hetero- som homosexuella par. När en kvinna använder en strap on för att penetrera en man, då är vi inne på det som kallas pegging.

Vilka typer av strap ons finns det?

Det finns flera olika former av strap ons och alla har sina respektive fördelar. Här följer en kort genomgång av de olika modellkategorierna, så att du kan få en uppfattning om vad som passar dig bäst.

Harness

Harness är vad man kallar den sele som används för att hålla dildon på plats. De flesta har remmar eller seldon runt både höfterna och låren för att se till att harnesset sitter stadigt. Längst fram i mitten finns oftast en rund ring, en så kallad O-ring, och det är i den dildon ska sitta. O-ringar kommer i många olika storlekar och i de flesta fall är det lätt att byta ut dem. Genom att byta ut ringen kan du även växla mellan olika storlekar på själva dildon.

Strap on dildo

Många dildosar är faktiskt påspänningsdildosar. Eller rättare sagt – de kan vara det. Den viktigaste egenskapen är nämligen att dildon i fråga har en bred bas. Det innebär att i princip alla sugproppsdildosar kan fästas i ett harness. Med andra ord kan du alltså välja och vraka bland dina favoriter, och ta den storlek, böjning eller utformning som känns bäst just idag.

Dubbel Strap on

Den som vill bära en dubbel strap-on måste ha en vagina. Denna modell har nämligen en del som ska föras in i vaginan och hålls, som regel, på plats med hjälp av bäckenbottenmusklerna. Är du intresserad av att prova på den här typen, kan det därför vara en bra idé att ta hjälp av ett set med knipkulor för att träna upp dessa muskler. En del dubbla modeller liknar dock de mer klassiska harness-varianterna, bara det att de har piffats till med en extra inre dildo. Ett bra exempel på detta är Fetish Fantasy Dubbel Strap-on.

Det fina med en dubbel strap-on är att bäraren också blir stimulerad under penetrationen. Det förstärker känslan av en delad upplevelse, och har ni tur kan det resultera i en gemensam orgasm. Flera varianter, som exempelvis Strap U Evoke Strap-on Dildo med Vibrator, har dessutom en inbyggd vibrator för att göra det hela ännu bättre.

Ihålig Strap on

I motsats till ovanstående, vänder dessa sig främst till personer med penis. En ihålig strap-on kan nämligen träs ovanpå den egna penisen och kan vara ett praktiskt hjälpmedel om du lider av för tidig utlösning eller har erektionsproblem. Men den är precis lika praktisk att ta till om du känner för att uppgradera ditt paketet med ett par centimeter, både på längden och i omkrets.

Strap on Set

En del skulle nog kalla det här att fuska, men vi tycker mest bara det är praktiskt. Ett strap-on set är nämligen inget annat än en färdig kombination av alla nödvändiga beståndsdelar. På så vis behöver ni inte införskaffa både harness, o-ring och dildo – som dessutom måste ha rätt storlek för att kunna användas ihop. En praktisk genväg, som sagt. I en del set, t.ex. Obaie Unisex Harness med Dildo, är delarna åtskilda och kan således tas isär. I andra set, som Fetish Fantasy Hollow, sitter dildon fast i harnesset och kan inte bytas ut.

Vibrerande Strap on

Här kommer en stor och bred kategori. En vibrerande strap-on kan nämligen ta sig många utformningar och ofta förekommer överlappningar mellan denna och en eller flera av ovan nämnda kategorier. Med andra ord finns det vibrerande varianter av både dubbla och ”klassiska” modeller, samt olika former av vibrerande set. Som namnet antyder är den gemensamma nämnaren att de använder vibrationer för att ge extra stimulans. En del har fjärrkontroll och justerbar nivåer, medan andra har en enda, naggande god och väldigt effektiv vibrationsnivå.

Vilken strap on är bäst?

Den frågan flyter förmodligen runt i ditt huvud just nu, men tyvärr finns det inget entydigt svar. Vilken strapon som är bäst beror nämligen helt på dig och vad du vill ha, är ute efter, samt vill kunna använda den till. Det vi kan svara på är vilka strap on produkter vi tycker är bäst till utvalda ändamål.

Bäst till pegging

Harness med liten dildo runt höfterna på en skyltdocka

 

Obaie Unisex Strap-On Harness med Dildo är perfekt till pegging. De justerbara remmarna ser till att det stilrena harnesset sitter stadigt runt kvinnans höfter, även om det går hett till. Den inkluderade dildon har dessutom en lätt böjd form som träffar mitt i prick mot prostatan.

Bäst till två kvinnor

Böjd dubbel strap on dildo i lila

 

Är ni två kvinnor, eller om ni båda har vagina, och känner för att utforska penetrerande sex med en strap on, då är Fun Factory ShareVibe Strap-on Vibrator ett utmärkt val. Den stimulerar både givaren och mottagaren, så att ni får en skön, gemensam upplevelse, och den krökta utformningen gör att den är lättare att hålla på plats än många andra modeller utan sele. Som grädde på moset ligger den inne med 5 olika vibrerande program, samt är både vattentät och uppladdningsbar.

Bäst till nybörjare

Strap on set med två dildosar i olika storlek och ett harness med bulletvibrator

 

Är ni helt nya på området strap on sex kan det vara bra med ett set där ni kan byta ut dildon i takt med att ni får mer erfarenhet. Då utgör Tantus Strap-on Bend Over Beginner Kit en bra startpunkt. Detta set ger er ett justerbar harness och två dildosar av medicinskt silikon, båda med förhållandevis blygsam storlek. Det ingår även en liten bullet vibrator i kitet, som ni kan inkludera när ni känner er redo för lite extra stimulering.

Bäst till lite av varje

Svart harness med svart strap on dildovibrator och fjärrkontroll på skyltdocka

 

Om ni vill ha dörrarna öppna för alla typer av framtida möjligheter, då kommer Fetish Fantasy Hollow Strap-on Vibrator passa er utmärkt. Den kan användas av alla par, oavsett könstillhörighet och sexuell läggning, eftersom den inkluderade dildon är ihålig och således kan bäras av alla. En trevlig bonus är att dildon vibrerar, vilket kan göra leken ännu roligare när ni har lust att prova på lite av varje.

Bästa setet

Strap op set med illustration av innehåll bestående av tre dildosar, tre o-ringar, två analpluggar, analglidmedel och glidmedelsapplikator

 

Vill ni ha ett set där allt, som i verkligen allt, ingår? Då ska ni införskaffa det här från Vac-U-Lock. Deras system är extremt populärt, eftersom det är kompatibelt med mängder av olika dildos och pluggar från massor av olika märken. Med Vac-U-Lock Dual Density Strap-On Starter Set får ni inte mindre än 3 olika dildosar, 3 O-ringar, ett harness, 2 av de patenterade Vac-U-Lock fästena, sexleksaksrengöring, vattenbaserat glidmedel, uppfriskande pulver som håller dildosarna härligt mjuka och en glidmedelsapplikator. Som sagt, allt är inkluderat!

Bäst till erektil dysfunktion

Enkelt svart harness med hudfärgad strap on dildo runt höfterna på en skyltdocka

 

Har du erektionsproblem kan en ihålig strap on vara ett fantastiskt hjälpmedel. Att du samtidigt blir ett par centimeter större, både på längden och i omkrets, gör väl knappast saken sämre. Det lär ju inte vara nån som klagar över det, om man säger så. Lider du av erektil dysfunktion, eller någon annan form av erektionsproblem, då är Fetish Fantasy Hollow precis vad du behöver.

Vad är pegging?

Pegging är vad man kallar det när en kvinna tar på sig en strap on och peneterar en man analt med en dildo. Det är, så att säga, omvänd arbetsfördelning. Genom pegging blir det möjligt att stimulera prostatan under samlaget, vilket blir en upplevelse långt utöver det vanliga. Det kan dessutom kännas otroligt fräckt att byta roller på det här sättet, både för mannen och kvinnan. Men, det finns alltid ett men, det är några saker ni ska tänka på innan ni börjar.

Så börjar ni med pegging

Om du och din partner känner för att prova på pegging, då krävs det en del inledande förberedelser. Det kan kännas lite nervöst om ni aldrig har testat det tidigare, så det kan vara en bra idé att läsa nedanstående introduktion tillsammans. På så vis kan ni få lite tips och inspiration till hur ni kommer igång, samtidigt som ni kan snacka om eventuella orosmoment eller specifika punkter.

Hygien
Till att börja med, det här är en form av analsex och då är det alltid en bra att se till så man är riktigt ren där bak. Hygien är A och O för att undvika bakterier och framtida problem, samtidigt som det blir lättare att slappna av och njuta efter att man tvättat sig ordentligt. Det här steget går betydligt lättare om man tar en analdusch till hjälp. Vi kan rekommendera Sinful Anal Douche Set, som har både en praktisk analdusch och ett sköljrör som kan kopplas direkt till duschslangen. Läs mer om anal rengöring och hur ni kommer igång med analsex i vår guide här. Ni kan med fördel trä en kondom på strap-on dildon för ännu bättre hygien. Kondomen kastas efter användning och rengöringen av själva sexleksaken blir lite lättare.

Analt förspel
Det är viktigt att se till så mottagaren är upphetsad och avslappnad innan ni börjar. Det bästa sättet att uppnå detta stadium är naturligtvis genom förspel, denna gång i anal version. Använd fingrarna för att smeka och leka med det känsliga området runt ringmuskeln, som kanske inte får så mycket uppmärksamhet i vanliga fall. Börja redan nu med rejäla mängder glidmedel, det kan man aldrig få för mycket av. Det kan även vara bra att använda en liten buttplugg eller analdildo som uppvärmning innan själva peggingen. Sinful BumBum Small Silikon Analplugg är ett utmärkt alternativ, då den har en lagom liten storlek och skön design.

Massor med glidmedel
Vi sa det nyss, men vi säger det igen: Man kan aldrig få för mycket glidmedel. Det är nyckel till positiva upplevelser med analsex, och pegging är inget undantag. Tummregeln är att när du tror du har tagit för mycket, ta lite till. Alternativet är varken kul, skönt eller upphetsande. När ni utforskar pegging, ja alla former av anallekar för den delen, kan ett glidmedel som Sinful Anal Glidmedel vara att föredra. Det har en lite tjockare konsistens som gör det lättare att använda i och runt anus. Ni kan även prova Sinful Anal Relax Gel, en avslappnande gel som har tagits fram för att hjälpa ringmuskeln slappna av inför strap on pegging och annan analstimulering.

Börjar inköpslistan kännas lite lång och oöverskådlig? I Sinful Get Started Anal Nybörjare Sexleksaksset har vi samlat allt ni behöver för att komma igång med analsex i alla dess former.

Bästa strap ons till pegging

Många strap ons passar bra till pegging. En del stimulerar kvinnan lite extra, andra träffar mannens prostata med extra hög precision, ytterligare andra kan lite av varje. Här får ni tre förslag på strap-ons som är utmärka val när ni vill testa pegging.

You2toys Fjärrstyrd Strap-on Duo

Lila dubbel strap on med två vibrerande dildosar på svart harness och fjärrkontroll för vibrationer

Denna lilla läckerbit ser till att kvinnan stimuleras vaginalt under lekens gång. Som om det inte vore nog gömmer båda dildosarna dessutom på vibrationer. Det vankas alltså maximal njutning för både givaren och mottagaren.

 

Ouch! Delight Strap-On

Svart harness med liten svart kurvig dildo

Det är formen som gör den här dildon så fantastisk. Den har en lätt böj som rammar rakt in i mannens prostata, men även en böljande design som gör upplevelsen ännu mer intensiv när dildon förs in och ut. Det beror på att ringmuskeln får jobba lite extra, vilket kan resultera i riktigt explosiva orgasmer.

 

King Cock Harness med Dildo 18 cm

Svart läderharness med stor hudfärgad böjd dildo på en skyltdockas höfter

Här snackar vi om en riktigt läcker strap on, där både strap on harnesset och dildon är riktiga kvalitetsprodukter. Samtidigt är det återigen tal om en lätt krökt dildo, vilket gör det lättare att träffa prostatan med hög precision för maximal njutning.

Bra sexställningar för pegging

I början kan det vara lite svårt att komma fram till vilka ställningar som fungerar för pegging och vilka som inte gör det. Men det behöver faktiskt inte vara så komplicerat; två gamla godingar fungerar alldeles utmärkt även när ni har ombytta roller.

Missionären
Man blir faktiskt inte en klassiker för inte. I missionären kan ni ha ögonkontakt och njuta av den intima närheten. Det gör det lättare att läsa av varandra och se till att båda två känner sig trygga och njuter av upplevelsen. Tycker ni det är svårt att komma åt kan ni ta hjälp av en sexkudde som Liberator Ramp. Den gör det lättare att få till den rätta vinkeln.

Doggystyle
Det finns en uppenbar fördel med doggystyle – den gör det lätt att komma åt bakdelen. Gillar ni lite hårdare sex kommer ni garanterat älska doggystyle pegging, eftersom den inte är lite intim och känslosam som missionärsställningen. Här får ni lite mer distans till varandra och det är svårare att hålla ögonkontakt, vilket faktiskt kan vara en fördel om upplevelsen redan i förväg känns lite utlämnande och på gränsen till överväldigande, på ett upphetsande sätt naturligtvis.

Vill ni få mer inspiration på olika ställningar, ta en titt i vår ultimata guide till sexställningar.

Vi hoppas att det här har väckt er nyfikenhet på strap on sex, samt att ni känner att ni nu har tillräckligt med kött på benen för att börja experimentera. Är ni intresserade kan ni alltid gå på upptäcktsfärd i vårt stora utbud av strap on produkter.