Nyheter

”Vibratorer har gett mig förnyad livsglädje”

För 11 år sedan blev den nu 46-åriga Ann-Charlotte påkörd i sin bil och plötsligt blev hennes liv förändrat för alltid. De skador hon råkade ut för under olyckan har gett henne kroniska smärtor, som påverkar henne varje dag.

Ann-Charlotte har både kronisk huvudvärk och en så kallad fixerad dystoni, vilket betyder att musklerna i hennes axlar och nacke konstant är spända och att hon självman inte kan styra dem. När Ann-Charlotte rör på sig under dagen, förvärras spänningarna och hennes huvudvärk blir allt mer intensiv.

På sjukhusets smärtskala, där 0 betyder ”ingen smärta” och 10 betyder ”den värsta tänkbara smärtan”, mäter Ann-Charlotte ofta en 8. Graden av smärtorna har påvärkat Ann-Charlotte så mycket att hon i dag är förtidspensionerad. Smärtorna ger henne dessutom sömnproblem. Men det är inte enbart de fysiska begränsningar som smärtan orsakar Ann-Charlotte; det påvärker även hennes humör och livsglädje.

Frivillig försöksperson

Så när Ann-Charlotte läste om vårt första vibratorförsök, där en grupp medelålderskvinnor fick positiva resultater i form av minskade symptomer från övergångsåldern, tänkte hon att en vibrator kanske kunde hjälpa henne i förhållande till hennes dagliga smärtor.

Idéen uppstod då Ann-Charlotte, via sitt tidigare arbete som assistent på en neurologisk avdelning, visste att hjärnan frigiver endorfiner, som verkar smärtlindrande,  vid olika typer av aktiviteter, så som sexuell aktivit med en avslutande orgasm.

Jag vet att det bästa sättet att frigiva endorfiner är via orgasmer, så jag tänkte att en vibratorbehandling kanske var en bra metod för mig att prova” sa Ann-Charlotte, som efterföljande kontakte oss med idéen om et nytt vibratorförsök.

Hon beslutade med sig själv om att vara försöksperson i en förstudie, som nu vill ligga till grund för en större undersökning om, vilken, om någon effekt en regelmässig använing av en vibrator kan ha på smärtor.

Försöket som Ann-Charlotte deltog i gick kort ut sagt på att hon regelmässigt skulle använda en vibrator i löpet av 1,5 månad, för att se om det hade en effekt på hennes smärtor. Ann-Charlotte använde vibratorn när hon hade behov för den, det vill säga när smärtorna var som störst, vilket brukade vara under ett migränanfall. Därför användes vibratorn enadast en gång om dagen några dagar, mens den användes flera gånger under andra dagar beroende på smärtorna.

Under försöksperioden, förde Ann-Charlotte en dagbok där hon dagligen skrev ner om hur hon hade det och hur hennes smärtor var och hur de utväcklade sig med hjälp av sjukhusets smärtskala. Effekten var rent ut sagt överraskande:

Utifrån dagboken kan man tydligt se, att det har varit en större effekt än jag någonsin trodde var möjlig”, säger Ann-Charlotte. Se utsnitt från dagboken hër:

Smertebehandling_-_Udsnit_af_dagbog

Vibratorn som Ann-Charlotte använde i försöket var en så kallad Magic Wand, som bland annat är känd för att vara den kraftigaste vibratorn på marknaden. Eftersom den är så kraftfull, kunde den även användas på de dagar som var extra jobbiga, med stora smärtor och där det metala överskottet näst intill inte existerade:

Jag tror inte jag hade fortsatt föröket, om det hade varit med vanliga dildos. Wanden är så kraftig, att du kan behålla alla kläder på och bara lägga dig i sängen och låta den arbeta för dig”, säger Ann-Charlotte.

Smärtlindande Orgasmer

Redan tidigt i försöket märkte Ann-Charlotte en effekt av vibratorförsöket och man kan säga att den upplevda effekten var bredspektrad:

Jag märkte effekten med en gång efter orgasmen. Den får huvudvärken att lätta och har en avslappnade effekt på musklerna, vilket gör att jag kan slappna av och sova efteråt, något som jag normalt har problemer med. När jag har vilat i en halvtimme, är det ytterligare en effekt- jag känner mig mera frisk”, säger Ann-Charlotte.

Löpande under försöket har Ann-Charlotte bland annat lyckats få ner smärtorna från en 8 på smärtskalan ner till en 4 direkt efter orgasmen, varefter den ytterligare halverades efter lite sömn.

Jag har ju läst att endorfiner kan verka smärtdämpande och jag tänkte att jag kanske skulle märka en liten effekt, men vibratorn har gjort en sådan stor skillnad att jag inte kan leva utan den”, säger Ann-Charlotte.

För Ann-Charlotte har vibratorbehandlingen en dominoeffekt som sträcker sig lång över minskade smärtor, muskelavslappning och sömn. Hon har fått mer överskottsenergi och är generellt gladare än före försöket – till hennes personliga och familjens stora glädje:

Jag känner att jag har mera överskottsenergi. Mina dagar ser ljusare ut och jag vet att jag kan göra andra saker än att bara ta piller efter piller, något som normalt gör att jag omedelbart blir påvärkad i en negativ riktning. Om jag ska ta mer medicin kan jag till eksempel inte köra bil, då medicinen gör att jag blir trött och okoncentrerad. Då endorfiner är kroppens egna morfin, upplever jag ingen negativ biverkning vid den här formen för smärtbehandling och det i sin tur gör en stor skillnad i vardagen”, säger Ann-Charlotte.

Även för sexlusten har försöket haft en effekt. På grund av smärtorna har Ann-Charlottes sexlust minskat och minskat efter olyckan, och hon tog sällan initiativ till sex. Så är det inte längre.

Nu vet jag att orgasmer kan hjälpa, så man får några gånger ta sig själv i kragen och göra något åt det, även om överskottet inte är där. När smärtorna är som värst, kan det vara svårt att få en orgasm, så man får inte något mer ut av det än sömn. Men att sova är något av det bästa man kan göra om man till eksempel har migrän”, säger Ann-Charlotte.

Försök på att återskapa denna positiva effekt

För Ann-Charlotte har vibrationsbehanlingen blivit en del av hennes vardag och de erfaringar hon har gjort under försöket kommer att används som grundland i en nytt och större Sinful-försök som har som förmål att undersöka om effekten kan återskapas med en större grupp av försökspersoner.

”Jag är otroligt glad för att jag har varit med i försöket och för att mina erfarenheter kan användas som grundlag till nästa försök. Det bliver spännande att se om andra får samma effekt som jag. Det hoppas jag att de gör, för då får förhoppningsvis fler personer ögonen för vibratorer och bli hjälpta till trotts för att de lider av en kronisk sjukdom”, säger Ann-Charlotte.

Det nästa försök förvänts vara avslutad i slutet av november, varefter resultaterna blir offentligjorda.